x
x

Postupnik za prijeanestezijsku procjenu i pripremu odraslog pacijenta

  01.06.2020.

Nakon četiri godine, tri ažuriranja i dva ministra, Postupnik za prijeanestezijsku procjenu i pripremu odraslog pacijenta za operacijski zahvat ili dijagnostičko/terapijski postupak, kojeg je izradila radna skupina pri Hrvatskoj liječničkoj komori, a podržalo Hrvatsko društvo za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu (HDARIM), službeno je prihvaćen od strane Ministarstva zdravstva. Navedenim postupnikom obuhvaćena je procjena i priprema odraslog pacijenta za elektivne zahvate ili dijagnostičko-terapijske postupke koji se izvode u općoj i/ili regionalnoj anesteziji te je namijenjen liječnicima specijalistima anesteziologije, kao i liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (specijalistima obiteljske medicine i specijalistima ginekologije).

Postupnik za prijeanestezijsku procjenu i pripremu odraslog pacijenta
Postupnik sadrži i dodatak: prijeanestezijski obrazac liječnika specijalista obiteljske medicine i liječnika specijalista ginekologije kao i popis pretraga potrebnih za što učinkovitiju pripremu pacijenta za predstojeći operacijski zahvat ili dijagnostičko/terapijski postupak.

Dokument sadrži preporuke anesteziolozima za procjenu i pripremu odraslog pacijenta. Svrha prijeanestezijske procjene je uvid u trenutno zdravstveno stanje pacijenta, njegove kronične bolesti i navike, trenutno uzimanje lijekova, laboratorijske i dijagnostičke pretrage, te otkrivanje bolesti / poremećaja koji mogu utjecati na perioperacijsku skrb. Svrha prijeanestezijske pripreme je optimalizacija trenutnog zdravstvenog stanja ili kroničnih bolesti pacijenta, davanje uputa pacijentu i/ili njegovoj obitelji ili medicinskom osoblju koje skrbi za pacijenta o perioperacijskom uzimanju kroničnih lijekova, prijeoperacijskom uzimanju hrane i pića, profilaktičko propisivanje lijekova koji smanjuju rizike anestezije i operacijskog zahvata, planiranje same vrste anestezije u dogovoru s pacijentom, kao i uzimanje informiranog pristanka.

Uz navedeno, postupnik sadrži brojne tablice i priloge te dodatak: prijeanestezijski obrazac liječnika specijalista obiteljske medicine i liječnika specijalista ginekologije kao i popis pretraga potrebnih za što učinkovitiju pripremu pacijenta za predstojeći operacijski zahvat ili dijagnostičko/terapijski postupak.

Nadamo se da će ove smjernice pojednostaviti i ubrzati pripremu pacijenata za anestezijske postupke te olakšati svakodnevni rad anesteziologa, kao i povećati sigurnost pacijenata u anesteziji.

Postupnik za prijeanestezijsku procjenu i pripremu odraslog pacijenta za operacijski zahvat ili dijagnostičko/terapijski postupak dostupan je ovdje.