x
x

COVID-19: ACE inhibitori i ARB-ovi nisu se pokazali štetnima

  Marija Škrlec, mag. pharm

  04.05.2020.

Upotreba inhibitora angiotenzin-konvertirajućeg enzima (ACE) ili blokatora angiotenzinskih receptora (ARB) nije povezana s lošim ishodima u bolesnika s novom koronavirusnom bolešću, prema rezultatima tri opservacijske studije objavljene u New England Journal of Medicine.

COVID-19: ACE inhibitori i ARB-ovi nisu se pokazali štetnima

U prvom je istraživanju korišten međunarodni registar da bi se proučilo gotovo 9000 pacijenata u 11 zemalja koji su hospitalizirani s COVID-19 infekcijom između prosinca 2019. i ožujka 2020. Otprilike je 6% oboljelih umrlo u bolnici. Nakon multivarijatnog prilagođavanja neovisni prediktori smrti u bolnici bili su: dob iznad 65 godina, koronarna bolest arterija, kongestivno zatajenje srca, aritmija, kronična opstruktivna plućna bolest i trenutno pušenje. Upotreba ACE inhibitora ili ARB-ova na prijamu nije bila povezana s povećanim rizikom od smrtnosti; prije su dokazi sugerirali da su ACE inhibitori povezani sa smanjenim rizikom.

Sljedeće, istraživači u Italiji usporedili su otprilike 6300 COVID-19 pacijenata s 31.000 kontrola iz populacije. Otkriili su da je vjerojatnije dolazilo do zaraze kod osoba koje su tijekom 2019. primile ACE inhibitore (24% u odnosu na 21%) ili ARB (22% u odnosu na 19%). Međutim, nakon multivarijatnog prilagođavanja, niti jedna klasa lijekova nije bila značajno povezan s rizikom od blage do umjerene ili teške COVID-19 infekcije.

I konačno, istraživači su proučavali gotovo 13.000 pacijenata koji su testirani na COVID-19 u zdravstvenom sustavu New Yorka. 47% osoba imalo je pozitivan rezultat, od kojih je 17% imalo tešku bolest. Nakon podudaranja rezultata sklonosti za primanje pet klasa antihipertenzivnih lijekova, nijedna klasa - uključujući ACE inhibitore ili ARB-ove  nije bila povezana s povećanim rizikom za teškim oblikom COVID-19 infekcije.