x
x

Antidepresivi u trudnoći: utjecaj na neurološki razvoj djeteta

  Marija Škrlec, mag. pharm

  01.05.2020.

Novo istraživanje sugerira da in utero izloženost antidepresivima može naštetiti djetetovom neurološkom razvoju, iako autori upozoravaju na donošenje zaključka temeljenih na njihovom istraživanju.

Antidepresivi u trudnoći: utjecaj na neurološki razvoj djeteta

Istraživanje je provedeno na 528 djece s in utero izlaganjem SSRI ili SNRI antidepresivima i na 2522 djece bez izlaganja antidepresivima. Uzorak je bio ograničen na majke s dijagnozom poremećaja raspoloženja ili anksioznosti koji se pojavio u prva tri mjeseca trudnoće. Izložene majke imale su propisana dva ili više antidepresiva.

Razvoj vrtićke djece praćen je putem upitnika koji obuhvaća 5 domena: fizičko zdravlje i blagostanje, jezik i kognitivni razvoj, društvene kompetencije, emocionalnu zrelost te komunikacijske vještine i opće znanje.

Oko 21% izložene djece ocijenjeno je razvojno ranjivom u dvije ili više domena, u usporedbi sa 16% djece koja nisu bila izložena antidepresivima. Također je utvrđeno da je 12,94% djece iz izložene skupine ranjivo u jezičnoj i kognitivnoj domeni u usporedbi s 12,4% djece koja nisu bila izložena antidepresivima.

Istraživači upozoravaju da se ispitivanje treba ponoviti na velikim uzorcima prije nego što se mogu dati konačni zaključci ili kliničke preporuke.

Izvor: Pediatrics 2020 doi.org/10.1542/peds.2019-1157