x
x

Međunarodna suradnja: odobren novi lijek protiv raka dojke

  Marija Škrlec, mag. pharm

  09.05.2020.

Američka Agencija za hranu i lijekove odobrila je oralnu terapiju tukatinibom za liječenje metastatskog HER2-pozitivnog karcinoma dojke. Ovo je prvi novi lijek odobren u okviru međunarodne suradnje regulatornih tijela SAD-a, Australije, Kanade, Singapura i Švicarske.

Međunarodna suradnja: odobren novi lijek protiv raka dojke

Tukatinib, mala molekula inhibitor tirozin kinaze, koristi se u kombinaciji s trastuzumabom i kapecitabinom i indiciran je za pacijente koji su primili jedno ili više prethodnih liječenja uznapredovale bolesti.

S vrlo značajnim i klinički važnim rezultatima za sveukupni opstanak i preživljavanje bez progresije, dodavanje tukatiniba trastuzumabu i kapecitabinu može postati standard skrbi za osobe s metastatskim karcinomom dojke pozitivnim na HER2 nakon što su primili jedan ili više prethodne anti-HER2 terapije u metastatskom okruženju.

Ovakve suradnje među regulatornim tijelima mogu omogućiti pacijentima oboljelim od karcinoma raniji pristup proizvodima u onim zemljama u kojima može doći do značajnih kašnjenja u regulatornim prijavama.

Izvor: FDA