x
x

Praktične smjernice za dijagnostiku i liječenje arterijske hipertenzije u djece

  11.02.2020.

Pedijatrijska hipertenzija postaje sve veći javnozdravstveni problem jer brojna istraživanja upozoravaju na to da su povišene vrijednosti arterijskoga tlaka češće u djece i adolescenata nego li se prije mislilo. Hipertenzija se iz djetinjstva, a osobito adolescencije prosljeđuje u odraslu dob i time povećava rizik za kardiovaskularne bolesti u odrasloj dobi.

Praktične smjernice za dijagnostiku i liječenje arterijske hipertenzije u djece

Stoga su načinjene brojne internacionalne i nacionalne smjernice za dijagnostiku i liječenje pedijatrijske hipertenzije. One su se periodički obnavljale i dopunjavale od prvih preporuka iz 1977. godine sve do posljednjih godina kad su 2016. godine objavljene europske smjernice European Society of Hypertension (ESH) i 2017. godine smjernice American Academy of Pediatrics (AAP).

U izradi naših smjernica sudjelovali su pedijatrijski kardiolozi i nefrolozi te liječnici školske medicine, rukovodeći se novim spoznajama koje su na tom polju načinjene posljednjih godina, prilagođene našim mogućnostima i okolnostima. Europske i američke smjernice suglasne su u velikom broju preporuka, ali se u nekim bitnim detaljima kao što je, primjerice klasifikacija hipertenzije, razlikuju. Mi smo se u tome priklonili europskim uputama.

Svrha tih smjernica jest da budu praktične i razumljive, s jasnim preporukama kako dijagnosticirati hipertenziju u djece i kako postupati s takvim bolesnicima. Sve važne preporuke nastojali smo sažeti u tablice i izdvojene kartice da bi bile što preglednije i lako dostupne. Namjera nam je bila da te upute budu korisne u svakodnevnom kliničkom radu svim liječnicima koji se bave djecom – pedijatrima, liječnicima školske i obiteljske medicine, ali i pedijatrijskim kardiolozima i nefrolozima. Vjerujemo da će ove smjernice potaknuti liječnike na bolju prevenciju, dijagnostiku i liječenje hipertenzije u djece i adolescenata i time pridonijeti smanjenju kardiovaskularnih bolesti u odrasloj dobi.

Vesna Herceg-Čavrak, Dalibor Šarić, Hrvoje Kniewald, Višnja Tokić Pivac, Martin Ćuk, Ivana Trutin, Đurđica Košuljandić, Adela Arapović, Dejan Balažin, Vera Musil, Vesna Jureša, Bojan Jelaković, Nikolina  Benco, Bernardica Valent Morić.

Izvor: Medix. 2019;25(138 Suppl 1):5-50. 

Smjernice su dostupne na portalu: Kardio.hr (pdf)