x
x

SZO: „nepoznati učinkoviti” tretmani za novi koronavirus

  Nikolina Kvesić, cand. mag. pharm

  06.02.2020.

Kineska televizija izvijestila je da su istraživači sa Sveučilišta Zhejiang pronašli učinkovit lijek protiv koronavirusa, no s tim se ne slaže Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) čiji je glasnogovornik Tarik Jašarević rekao da za sad ne postoje poznati učinkoviti lijekovi protiv novog koronavirusa (nCoV) te da SZO preporučuje uključivanje dobrovoljaca u randomizirano kontrolirano ispitivanje radi testiranja učinkovitosti i sigurnosti novih lijekova ili cjepiva.

SZO: „nepoznati učinkoviti” tretmani za novi koronavirus

Proces razvijanja i testiranja lijekova ili cjepiva protiv novog patogena obično traje nekoliko godina i često je prepun zamki i propusta.

Čak i ubrzanim tempom koji omogućavaju nove tehnologije, znanstvenici se nadaju da će početna ispitivanja novog cjepiva protiv koronavirusa na ljudima moći započeti najranije u lipnju ove godine.

Liječnici će u međuvremenu pokušati liječiti zaražene pacijente antivirusnim lijekovima koji su registrirani za uporabu protiv drugih virusnih infekcija, kao i potencijalnim antivirusnim lijekovima koji su još u razvoju.

Američki proizvođač lijekova Gilead je započeo klinička ispitivanja na bolesnicima u Kini, koji su zaraženi novim koronavirusom, koristeći eksperimentalni lijek nazvan remdesivir, ali je naglasio da je ovo ispitivanje trenutno u fazi pilot ispitivanja

Gilead je također povećao proizvodnju remdesivira kako bi stvorio zalihe koje bi se mogle koristiti u budućim epidemijama virusnih bolesti.

Izvor: REUTERS