x
x

Odobrena prva terapija za alergiju na kikiriki

  Marija Škrlec, mag. pharm

  04.02.2020.

FDA je odobrio lijek za smanjenje rizika od alergijskih reakcija kod djece s potvrđenom alergijom na kikiriki.

Odobrena prva terapija za alergiju na kikiriki

Bolesnici u dobi od 4 do 17 godina mogu započeti oralno liječenje, a njegova daljnja primjena odobrena je za one u dobi od 4 i više godina.

Nakon početne doze daje se 11 povećanih doza tijekom nekoliko mjeseci. Prvi put kada se daje veća doza, daje se u zdravstvenoj ustanovi pod nadzorom gdje se može pravovremeno intervenirati u slučaju alergijske reakcije. Nakon što podnesu sve veće doze lijeka, pacijent ulazi u fazu održavanja, gdje se dnevna doza od 300 mg daje kod kuće.

Ispitivanje otprilike 500 osoba s alergijom na kikiriki otkrilo je da je nakon 6 mjeseci liječenja 67% primatelja lijeka moglo tolerirati jednu dozu od 600 mg proteina kikirikija sa samo blagim alergijskim simptomima, u usporedbi s 4% onih koji su primali placebo. 

Uobičajene nuspojave uključivale su bol u trbuhu, povraćanje, peckanje u ustima, svrbež, osip, piskanje i anafilaksiju. Liječenje je kontraindicirano u bolesnika s nekontroliranom astmom.

FDA zahtijeva da liječnici procijene riziku od razvoja anafilaksije. Pacijenti bi i dalje trebali izbjegavati konzumaciju kikirikija i imati adrenalin pri ruci.

Izvor: FDA