x
x

Mediteranska dijeta najbolja ukupna dijeta i za 2020. godinu

  04.01.2020.

Mediteranska dijeta ponovno je najbolja ukupna prehrana na godišnjoj ljestvici dijeta u Sjedinjenim Američkim Državama prema odabiru portala US News i World Report.

Mediteranska dijeta najbolja ukupna dijeta i za 2020. godinu

Ove godine su DASH dijeta (Dietary Approaches to Stop Hypertension – svladavanje hipertenzije prehranom) i Fleksitarian dijeta koja je zasnovana na biljnoj prehrani uz male količine mesa u rijetkim prilikama, zauzele drugo mjesto.

Evo nekih od pobjednika u ostalim kategorijama:

- Najbolja dijeta za mršavljenje: na prvom mjestu je WW (Weight Watchers dijeta - temelji se na 4 osnovna principa: načinu prehrane, motivaciji za tjelovježbu, korisnim navikama i grupnoj podršci. Dijeta se temelji na sustavu bodovanja koji omogućuje pojedincu da sam bira svoje obroke. U sustavu bodova voće i povrće vrijedi 0 bodova, većina nemasnog mesa, ribe i žitarica donose 2 boda pa i češće ulaze u jelovnik, dok namirnice bogate mastima i šećerima nose znatno veći broj bodova); na drugom mjestu su veganska i volumetrijska dijeta (Volumetrics dijeta - Riječ je o hrani koja je bogata vodom i prehrambenim vlaknima, što istovremeno ostavlja malo mjesta za masti, a time i kalorije. Jedući takvu niskokaloričnu hranu visokog volumena istovremeno se uživa u jelu i obuzdava osjećaj gladi što dovodi do polaganog, ali sigurnog gubitka kilograma od 0,5 do 1 kg tjedno).

- Najbolja dijeta za dijabetes: Mediteranska prehrana izašla je na vrh, s četiri dijete na drugom mjestu - DASH, fleksitarian, Klinika Mayo (pruža personalizirane programe prehrane i tjelovježbe te praćenje težine, sve pod budnim okom stručnjaka) i veganska.

- Najbolje za zdravlje srca: Pobjednik je Ornish dijeta (dijeta Dr. Deana Ornisha), zatim mediteranska, a potom DASH.

Treba napomenuti da je keto dijeta ( zasniva se na visokom udjelu proteina ili masti te minimalno ugljikohidrata) - popularna kod mnogih potrošača - na pretposljednjem mjestu (34. od ukupno 35 dijeta) na listi najboljih dijeta.