x
x

Nema dovoljno dokaza da kanabinoidi pomažu kod anksioznosti i depresije

  31.10.2019.

Kanabinoidi se ne smiju koristiti za liječenje poremećaja mentalnog zdravlja, zaključuju istraživači u časopisu Lancet Psychiatry.

Nema dovoljno dokaza da kanabinoidi pomažu kod anksioznosti i depresije

Istraživači su usporedili podatke iz 40 randomiziranih kliničkih ispitivanja koja su uspoređivala različite proizvode s ljekovitim kanabisom (npr. farmaceutski tetrahidrokanabinol [THC] ili kanabidiol) s drugim lijekovima ili placebom kod odraslih osoba s određenom psihijatrijskom i neurološkom dijagnozom. Najčešće su proučavani depresija i anksioznost, zatim psihoza, Tourettov sindrom, deficit pažnje/hiperaktivnost i posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

Kanabinoidi uglavnom nisu pokazali korist u liječenju navedenih dijagnoza. Bilo je nešto dokaza da farmaceutski THC može poboljšati simptome tjeskobe kod ljudi koji se liječe zbog nekih drugih bolesti i stanja, npr. u liječenju kronične boli, ali su dokazi bili niske kvalitete.

Autori su zaključili da zbog nedostataka kvalitetnih dokaza i zbog poznatog rizika od uporabe kanabinoida ne mogu opravdati primjenu kanabinoida u liječenju depresije, anksioznog poremećaja, psihoze, hiperaktivnosti i Tourettovog sindroma.