x
x

Ergonomika i kralježnica – jučer, danas, sutra

  22.10.2019.

Već je pračovjek u svojem radu – lovu bio izložen zakonima biomehanike. Noseći teške terete na ramenima, u krapinskog pračovjeka zabilježene su morfološke promjene u kralježnici i ramenima. Tek u industrijskoj revoluciji, zahvaljujući zapažanjima oca medicine rada Bernardina Ramazzinija ukazano je na potrebu prilagodbe načina rada tjelesnim odlikama radnika.

Ergonomika i kralježnica – jučer, danas, sutra

To je i osnovni princip ergonomike – primijenjene ergonomije. Početkom razvoja avioindustrije nametnuta su, uz tjelesna, i znatna psihološka opterećenja. Dolaskom informatičkih tehnologija još je više ugrožena kralježnica "homo sedensa". U nas smo to istraživali u profesionalnih glazbenika i informatičara.

Rezultati: Od 1974. godine pratimo tegobe i/ili bolesti lokomotornog sustava u profesionalnih glazbenika (1). Pregledali smo u nekoliko navrata više od 250 glazbenika i dobili smo uvid u njihove RTG nalaze kralježnice. Njih 50 posto imalo je alordozu vratne kralježnice, a 37 posto hipertrofiju trnastog nastavka C7, što se i statistički potvrdilo u poredbi sa skupinama radnika sa slobodnim ritmom rada (P < 0,01) (2). Značajni čimbenik tim promjenama bio je i neadekvatni radni stolac, posebice u svirača žičanih instrumenata. U skupini informatičara radni stolac je, uz prisilni položaj, bio najznačajniji kontributivni faktor tegobama u vratnoj kralježnici (> 50 posto).

Zaključak: U 21. stoljeću, osobito je u sjedećih ljudi, uz prisilni nefiziološki položaj kralježnice, i hipomobilnost kontributivni faktor u sve većoj incidenciji tegoba kralježnice, osobito u vratnom dijelu. Intervertebralni diskusi su braditropna tkiva i "žive" od uravnoteženih pokreta. Kakvi će ti pokreti biti u astronauta boravkom u svemiru, veliki je izazov ergonomike 21. stoljeća. Naše spoznaje o alordozi i hipertrofiji fleksora vratne kralježnice sigurno ostavljaju posljedice na cerebralnu i osobito cereberalnu cirkulaciju. Zadatak svih nas je da pravovremeno spriječimo morfološke, ali i funkcionalne promjene kralježnice, u čemu nam ergonomika, ali i umjetna inteligencija mogu biti od značajne koristi u interdisciplinarnom pristupu.

Ladislav Krapac

Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Zagreb

Literatura:

1. Krapac L. Nastanak degenerativnih bolesti zglobova i kralježnice uvjetovanih radom i faktorima rada. Arh hig rada, 1976; 27:233-241.

2. Krapac L, Zergollern J. Change of Spine Due to Negative Effects of Forced Posture of the Body and the Hand. 2nd International Anthropological Posters Conference, Coll Anthropol. 1981; 6:supp.: 850-857.