x
x

Inhibitor SGLT2 dapagliflozin smanjuje rizik od pogoršanja zatajivanja srca

  Marija Škrlec, mag. pharm

  28.09.2019.

Dapagliflozin je smanjio rizik od pogoršanja zatajivanja srca ili kardiovaskularne smrti kod pacijenata sa smanjenim frakcijama izbacivanja lijeve klijetke, bez obzira na dijabetesni status.

Inhibitor SGLT2 dapagliflozin smanjuje rizik od pogoršanja zatajivanja srca

U međunarodnom ispitivanju faze 3 oko 4700 pacijenata sa zatajenjem srce stupnja II, III i IV prema NYHA klasifikaciji i frakcijama izbacivanja 40% ili manje svakodnevno je primalo dapagliflozin ili placebo, uz svoju redovitu terapiju. Primarni je ishod bio pogoršanje zatajenja srca ili kardiovaskularna smrt.

Nakon razdoblja praćenja od 18 mjeseci dapagliflozin je bio bolje od placeba: štetan ishod dogodio se u 16% u ispitivanoj grupi, odnosno 21% ispitanika u kontorlnoj grupi.

Autori procjenjuju da bi 21 osoba trebala uzimati dapagliflozin kako bi se prevenirao jedan kardiovaskularni događaj. Prisutnost ili odsutnost dijabetesa nije utjecala na rezultate.

Dakako, trebale bi se provesti daljnje studije na više bolesnika s teškim zatajivanjem srca, budući da je većina ispitivane skupine imala tek umjerenu bolest.