x
x

Novi udžbenik Medicinske naklade: Hitna medicina

  21.09.2019.

izdavačka kuća Medicinska naklada u rujnu 2019. godine izdala je udžbenik HITNA MEDICINA 2., dopunjeno i obnovljeno izdanje, autora Vladimira Gašparovića i suradnika.

Novi udžbenik Medicinske naklade: Hitna medicina
U najmanju je ruku jednako vrijedno u hitnosti prepoznati terminalno stanje, upozoriti liječnika na ograničenja struke, ali isto tako naglasiti svu potrebu etičnosti, moralnosti i pijeteta i u odnosu prema takvom bolesniku i u ophođenju s članovima obitelji.

Udžbenik Hitna medicina, 2., dopunjeno i obnovljeno izdanje ima zadatak da kroz odabir tema specijalista užih područja, koji bi trebali prepoznati hitnost „svog“ područja, daje smjernice u edukaciji i izobrazbi liječnika specijalista hitne medicine. Malo je stvari u bilo kojoj medicinskoj djelatnosti, bez obzira na vrstu stručnog usmjerenja, koje zahtijevaju od liječnika praktičara tako neodgodivu i odgovarajuću aktivnost. U nizu užih medicinskih struka pojam zlatnog sata, time is tissue ili time is brain ima veliko značenje.

U drugom izdanju pojavljuje se jedno potpuno novo područje – medicinsko legalni aspekti hitnosti, područje u potpunosti zanemareno, potisnuto, a itekako važno. Profesionalnost u radu podrazumijeva sagledavanje niza činjenica koje liječnik dobiva uzimanjem podataka anamnezom i/ili hetero anamnezom, pregledom, saznavanjem komorbiditeta, te poštovanjem algoritma u postavljanju dijagnoze, a u hitnom slučaju i terapijskom intervencijom i rješavanjem problema. Zanemarivanje svega ovoga znači neprofesionalnost koja ima za posljedicu gubitak ljudskog života, a mjesecima kasnije i kaznenu odgovornost liječnika

Udžbenik Hitna medicina djelo je suradnje autora različitih stručnih usmjerenja s jednim zadatkom: trebalo je unutar svake pojedine struke odabrati ona poglavlja za koja autori smatraju da imaju posebnu konotaciju hitnosti te da studentu, liječniku praktičaru, kao i specijalizantu hitne medicine daju jasne smjernice brzog djelovanja i zbrinjavanja. Knjiga govori o pojedinim hitnim stanjima, o zatajenjima pojedinih organa i organskih sustava, upućuje na pojedine kliničke sindrome, jer se pacijenti u svakodnevnoj kliničkoj praksi pojavljuju s određenim kliničkim očitovanjima, a ne s dijagnozama koje pišu na čelu. Ona, nadalje, govori o jednoj vrlo delikatnoj temi koja u hitnosti također ima svoje mjesto, a to je terminalni bolesnik. U najmanju je ruku jednako vrijedno u hitnosti prepoznati terminalno stanje, upozoriti liječnika na ograničenja struke, ali isto tako naglasiti svu potrebu etičnosti, moralnosti i pijeteta i u odnosu prema takvom bolesniku i u ophođenju s članovima obitelji.

Knjiga nosi i poruku o liječničkoj torbi i njezinu sadržaju, uvažavajući spoznaju da tržište nudi nebrojen broj preparata, ali da hitnost podrazumijeva druge i drugačije potrebe.

Knjiga će pomoći da student sutra, a liječnik danas dade svoj maksimum u srazu s kliničkom hitnosti koja podrazumijeva znanje, brzinu djelovanja, prisutnost duha i razumijevanje za tegobu pacijenta s kojom se suočava. Knjiga će poslužiti u svakodnevnoj praksi i kao smjernica u svakodnevnom radu, olakšat će pristup hitnom pacijentu, uputiti kako djelovati, kad biti zadovoljan učinjenim, a kad usmjeriti pacijenta na daljnje zbrinjavanje u bolničku ustanovu.

Bibliografski podatci:

Autor: Vladimir Gašparović i suradnici 

ISBN: 978-953-176-920-4 

Godina izdanja: 2019. 

Opseg: 610 str. 

Format: 21 x 30 cm 

Uvez: tvrdi

Cijena: 483,00 kn 

Cijena na akciji: 434,70 kn

VEZANI SADRŽAJ > <