x
x

Obilježen Nacionalni dan ambliopije

  13.09.2022.

Pokrenut je novi ciklus Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti

Obilježen Nacionalni dan ambliopije

Tijekom mjeseca rujna kreće novi ciklus probirnog pregleda vida četverogodišnjaka Republike Hrvatske u okviru Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti.

Slabovidnost je najčešće oštećenje vida u djece  i vodeći uzrok sljepoće na jednom oku, bez prisutne vidljive bolesti oka, zbog čega se djeca u pravilu ne žale na smetnje vida. Dugotrajna posljedica slabovidnosti može dovesti do razvoja sljepoće i invaliditeta, a može utjecati i na promjenu svijesti o sebi, kao i na kasniji psihološki razvoj djeteta. Ako se ne izliječi u ranom razdoblju razvoja života djeteta do oko 7. godine života, slabovidno oko neće nikada više moći povratiti dobar vid. Štoviše, oko može postati i funkcionalno slijepo jer je nakon sedme godine života razvoj vidnog dijela mozga najvećim dijelom završen.

Svako peto dijete koje se dosad odazvalo na probirni pregled vida u okviru provođenja Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti upućeno je na daljnju obradu, odnosno na kompletan oftalmološki pregled zbog mogućih problema s vidom. Probir testiranjem vidne oštrine četverogodišnjaka najpouzdanija je metoda za otkrivanje slabovidnosti, s obzirom da se tim jednostavnim testom može otkriti i do 97 % svih anomalija oka.

Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti u Hrvatskoj se provodi od  2016. godine, a od prošle godine po novom protokolu – pozivanjem djece na preventivne preglede pozivnim pismom s jasno istaknutim datumom, vremenom i mjestom pregleda.

Cilj Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti je smanjenje prevalencije slabovidnosti, sa dosadašnjih 8%, na manje od 1%. To je moguće samo otkrivanjem bolesti u ranoj dobi djeteta, kako bi se pravovremeno započelo liječenje.

12. rujna 2021., obilježen je 7. Nacionalni dan ambliopije (NaDA). 

Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti i dalje se nastavlja provoditi, po obrascu pozivanja četverogodišnjaka pozivom na kućnu adresu s točno naznačenim datumom i mjestom provođenja preventivnog pregleda. Provođenje Nacionalnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti odvija se u svim oftalmološkim centrima u sklopu javne zdravstvene mreže u kojima se provodi probir na ambliopiju. Prikupljanje, obradu i evaluaciju podataka Nacionalnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti koordinira Referentni centar Ministarstva zdravstva za dječju oftalmologiju i strabizam pri Klinici za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“ u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, s ciljem jedinstvene metodologije praćenja i evaluacije.

U provedbi Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti sudjeluju: Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Povjerenstvo za provedbu NPPROS-a, Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za dječju oftalmologiju i strabizam te 140 oftalmoloških timova iz 70 zdravstvenih ustanova diljem Hrvatske koji provode preventivne preglede za djecu s navršene četiri godine.

Krajem 2020. u Republici Hrvatskoj propisana je provedba probira vida za svu novorođenčad testiranjem crvenog refleksa iz očnog dna direktnim oftalmoskopom odmah nakon rođenja u rodilištu te nakon navršenih mjesec dana u sklopu redovitog sistematskog pregleda u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite. Navedeno je od izrazite važnosti, s obzirom da je prvih 6-8 tjedana života djeteta kritično razdoblje razvoja vida kada je potrebno prepoznati ne samo za vid ugrožavajuću već i po život opasnu patologiju oka.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr