x
x

Oodržan okrugli stol: Hrvatska bez raka vrata maternice - od plana do akcije

  19.07.2019.

U skladu s pozivom na akciju Svjetske zdravstvene organizacije te uoči predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, u organizaciji Centra za istraživanje i promicanje najboljih zdravstvenih praksi i Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održan je okrugli stol pod nazivom "Hrvatska bez raka vrata maternice ‐ Od Nacionalnog plana do globalne akcije!"

Oodržan okrugli stol: Hrvatska bez raka vrata maternice - od plana do akcije

U svibnju 2018. godine je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus najavio globalni poziv na akciju prema eliminaciji raka vrata maternice, naglašavajući važnost političke volje da podupre ovu inicijativu i da se ostvare zadani javnozdravstveni ciljevi uz okupljanje svih dionika u ovoj važnoj misiji. Pritom je istaknuto kako javnozdravstvene intervencije u sprječavanju i liječenju raka vrata maternice trebaju biti sastavni dio suvremenih zdravstvenih sustava i uključene u univerzalnu i sveobuhvatnu zdravstvenu zaštitu, te je stoga važan svaki doprinos članica Ujedinjenih naroda, predstavnika civilnog društva, akademskih institucija, zdravstvene struke, predstavnika privatnog sektora i pacijenata.

Izvršni odbor Svjetske zdravstvene organizacije je slijedom toga u siječnju 2019. godine inicirao izradu nacrta globalne strategije za akceleraciju eliminacije raka vrata maternice, naglašavajući kako je prijeko potrebno hitno djelovati i osnažiti provođenje troškovno učinkovitih mjera za eliminaciju raka vrata maternice kao javnozdravstvenog problema, uključujući i cijepljenje protiv humanog papilloma virusa te pravovremene preglede s ciljem ranog otkrivanja prekanceroznih i kanceroznih promjena. Već tada je Svjetska zdravstvena organizacija naglasila važnost podrške onih koji kreiraju zdravstvene politike, bolju međunarodnu suradnju i podršku u diseminaciji najboljih praksi i strategija za mobilizaciju svih potrebnih resursa.

Rak vrata maternice jedan je od najčešćih sijela zloćudnih tumora ženskog spolnog sustava od kojeg u Hrvatskoj godišnje oboli gotovo 300, a umre više od 100 žena.

Cijepljenje protiv HPV‐a sprječava nastanak raka uzrokovanih HPV infekcijama kod žena i muškaraca, a prema Provedbenom programu imunizacije za 2019. godinu kojeg je donio Ministar zdravstva Republike Hrvatske, cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) djevojčica i djevojaka, dječaka i mladića je preporučljivo radi smanjenja rizika infekcije HPV‐om te premalignih promjena i raka vrata maternice, stidnice, rodnice i čmara (anusa), te spolnih bradavica prouzročenih određenim tipovima HPV‐a. Cijepljenje je u 2019. godini besplatno svim djevojkama i mladićima u osmom razredu osnovne škole te za djevojke i mladiće u srednjoj školi ovisno o raspoloživosti cjepiva.

Uzevši u obzir postotak procijepljenosti u državama poput Portugala, Australije, Belgije ili Velike Britanije, Hrvatska još uvijek ne postiže željene rezultate u skladu s vizijom Svjetske zdravstvene organizacije i stručnih društava. Izrada hrvatskog Nacionalnog plana protiv raka te stavljanje onkologije kao jednog od prioriteta zdravstvene agende tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, svakako su prilika za okupljanjem svih ključnih dionika koji mogu dati doprinos bržoj i učinkovitijoj borbi protiv raka vrata maternice i svih ostalih vrsta karcinoma uzrokovanih HPV-om.