x
x

Mogućnosti upotrebe blockchain tehnologije u medicini

  18.07.2019.

Blockchain tehnologija decentralizirana je baza podataka koja pohranjuje registar vlasništva i transakcija preko računalne mreže ravnopravnih računala, koja je osigurana kriptografijom, a tijekom vremena njena se povijest zaključava u blokove podataka koji su kriptografski povezani i osigurani.

Mogućnosti upotrebe blockchain tehnologije u medicini

Do sada se primjeri upotrebe ove tehnologije susreću primarno u transakcijama kriptovalutama, digitalnim ugovorima, financijskim i javnim zapisima te vlasništvu nad nekretninama.

Očekuje se da će se u budućnosti upotreba proširiti u medicinu, znanost, obrazovanje, intelektualno vlasništvo i upravljanje lancem opskrbe. Vjerojatna primjena u području medicine mogla bi uključivati elektroničke zdravstvene zapise, zdravstveno osiguranje, biomedicinska istraživanja, opskrbu i nabavu lijekova te medicinsko obrazovanje.

Korištenje blockchaina nije bez slabosti i trenutno je ova tehnologija iznimno nezrela te joj nedostaje upoznatost javnosti, ali čak i stručno znanje, što otežava jasnu stratešku viziju pravog budućeg potencijala.

Trenutno postoje problemi s količinom podataka u sustavu, sigurnošću pametnih ugovora i usvajanjem tehnologije od strane korisnika.

Ipak, s ulaganjima u blockchain tehnologiju koja bi trebala doseći 400 milijuna USD u 2019. godini, zdravstveni stručnjaci i donositelji odluka trebali bi biti svjesni transformirajućeg potencijala koji blockchain tehnologija nudi zdravstvenim organizacijama i medicinskoj praksi.