x
x

Svjetski dan hepatitisa 2021.

  28.07.2021.

Svjetski dan hepatitisa obilježava se svake godine 28. srpnja u cilju podizanja svijesti javnosti o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja virusnih hepatitisa. Virusni hepatitisi, posebno hepatitis B i C, još uvijek su globalni javnozdravstveni izazov.

Svjetski dan hepatitisa 2021.

"HEPATITIS NE MOŽE ČEKATI!" slogan je ovogodišnje kampanje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Svjetskog saveza za hepatitis (engl. World Hepatitis Alliance), koja naglašava potrebu za ubrzanjem napora za eliminaciju hepatitisa, koji su posebno usporeni tijekom pandemije bolesti COVID-19.

Hepatitisi su još uvijek globalni javnozdravstveni izazov jer svakih 30 sekundi u svijetu jedna osoba izgubi život od posljedica bolesti povezanih s hepatitisom.

Više od 1,1 milijun života izgubljen je svake godine zbog posljedica zaraze hepatitisom B i C.

Na virusne hepatitise B i C stavlja se poseban naglasak budući da pripadaju takozvanim "tihim bolestima", odnosno bolestima koje dugo vremena teku bez prepoznatih simptoma.
Dugotrajna, neliječena infekcija može uzrokovati teška oštećenja jetre i zdravlja.

Hepatocelularni karcinom kao posljedica neliječene bolesti u stalnom je porastu, a većina se otkrije u fazi prekasnoj za uspješno liječenje.

Testiranje na hepatitis B i C jedini je način pravovremenog otkrivanja bolesti.

U doba pandemije bolesti COVID-19 testiranja na hepatitise smanjena su za oko 60% te danas u svijetu čak 9 od 10 zaraženih osoba nije svjesno svog statusa.

Trenutna situacija značajno negativno utječe na dostizanje globalnih ciljeva WHO za eliminaciju hepatitisa do 2030. godine.

Izvor: www.hzjz.hr, Hrvatski zavod za javno zdravstvo

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Zipantola PROTECTIbuxin RapidPlivit C 1000 Plus
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Maxirino
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: