x
x

Pregestacijska debljina - čimbenik rizika za preeklampsiju

  14.05.2019.

Cilj istraživanja je proučiti pregestacijsku i gestacijsku debljinu kao čimbenika rizika nastanka preeklampsije koristeći indeks tjelesne mase (ITM). Klinička studija uključila je 55 trudnica s preeklampsijom i 50 trudnica bez preeklampsije s mjerenjem pregestacijskog i gestacijskog ITM.

Pregestacijska debljina - čimbenik rizika za preeklampsiju

Srednja vrijednost tjelesne težine u preeklamptičnih trudnica iznosila je 88,195 kg, a u kontrolnoj skupini 77,030 kg. Kod žena s preeklampsijom, srednja vrijednost gestacijske debljine je bila 15,709 kg, dok je u kontrolnoj skupini bila 14,760 kg, gdje testirana vrijednost nije pokazala statističku značajnost između žena s preeklampsijom u odnosu na kontrolnu skupinu. Srednja vrijednost ITM u preeklamptičnih trudnica iznosi 32,235 kg/m2, a u kontrolnoj skupini ITM je iznosila 27,766 kg/m2, što je statistički značajno.

U ovom istraživanju, dokazan je značajno viši prekoncepcijski ITM u preeklamptičnih trudnica, nego u skupini zdravih trudnica, što sugerira povišeni pregestacijski ITM čimbenikom rizika nastanka preeklamspije.

Jasna Čerkez Habek, Mirna Vuković Bobić, Dubravko Habek, Dario Gulin, Sandra Gulin