x
x

Nova knjiga: Šećerna bolest i tjelesno vježbanje: od A pa skoro do Ž

  24.02.2019.

U četvrtak je u Auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu predstavljena knjiga "Šećerna bolest i tjelesno vježbanje: od A pa skoro do Ž".

Nova knjiga: Šećerna bolest i tjelesno vježbanje: od A pa skoro do Ž

Autorice knjige su doc. dr. sc. Maja Cigrovski Berković i prof. dr. sc. Lana Ružić.

Recenzenti knjige su prof. dr. sc. Miroslav Dumić s Medicinskoga fakulteta i prof. dr. sc. Branka Matković s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Osobe oboljele od šećerne bolesti često ne mogu pronaći preporuke o tome kako, koliko, kada i gdje vježbati i kojom se tjelesnom aktivnošću baviti bez kontraindikacija i negativnih efekata, stoga je ideja ovoga priručnika upoznati kineziologe, liječnike, ali i oboljele od šećerne bolesti, kako uvesti adekvatne tjelesne aktivnosti u životni stil bolesnika kao važan i dugoročan način liječenja koji terapija lijekovima ne može i ne smije zamijeniti, već uz njih mora djelovati komplementarno.

Svjetska dijabetološka federacija (IDF) kao jedan od uzroka epidemije šećerne bolesti navodi drastičan pad tjelesne aktivnosti i povećanje pretilosti te preporučuje minimalno 30 minuta tjelesne aktivnosti na dan kako bi se spriječio razvoj bolesti i/ili ublažili njezini simptomi i posljedice.

Prof. dr. sc. Lana Ružić je liječnica, zaposlena kao redoviti profesor u trajnom zvanju na Katedri za medicinu sporta i vježbanja Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Njezin nastavni rad i znanstveni interesi usmjereni su na područje fiziologije sporta i vježbanja, kao i tjelesnog vježbanja za osobe koje boluju od kroničnih bolesti.

Petnaest godina radila je kao medicinski savjetnik u nekoliko fitness-centara, a dodatno iskustvo koje je stekla kao učiteljica skijanja omogućilo joj je povezivanje znanosti i prakse u polju sportske medicine.

Doc. dr. sc. Maja Cigrovski Berković liječnica je, specijalistica internistica, endokrinologinja i dijabetologinja.

Radi u KBC "Sestre milosrdnice" i docentica je na Katedri za medicinu sporta i vježbanja Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Poseban interes usmjerila je na rad s oboljelima od šećerne bolesti, a znanstveni opus posvetila je istraživanjima vezano uz hipoglikemiju.

Posvećena je edukaciji oboljelih, ali i podizanju svijesti o ranom prepoznavanju dijabetesa te načinima prevencije i liječenja, odnosno sprječavanja komplikacija koje bolest izaziva.

Izvor: Sveučilište u Zagrebu