x
x

Intenzivna kontrola tlaka pomaže u sprečavanju blagog kognitivnog oštećenja

  01.02.2019.

Intenzivna kontrola krvnog tlaka (BP) u starijih osoba ne smanjuje rizik za demenciju, ali čini se da sprječava blago kognitivno oštećenje - prekursor demencije - zaključak je kliničkog ispitivanja nazvanog SPRINT koje je objavljeno u časopisu JAMA.

Intenzivna kontrola tlaka pomaže u sprečavanju blagog kognitivnog oštećenja

Više od 9000 odraslih osoba u dobi od 50 i više godina sa vrijednostima sistoličkog krvnog tlaka između 130 i 180 mm Hg i visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, ali bez dijabetesa, demencije ili prethodnog moždanog udara, randomizirano je u ispitivanju skupinu: intenzivno sniženje arterijskog tlaka (sistolički tlak <120 mm Hg) ili kontrolnu skupinu: standardno liječenje (<140 mm Hg). Liječenje je trajalo prosječno 3 godine, a ishodi liječenja – blago kognitivno oštećenje, praćeni su ukupno 5 godina.

Primarni ishod, vjerojatna demencija, nije se značajno razlikovao između intenzivnog i standardnog snižavanja arterijskog tlaka (7,2 slučaja na 1000 osoba-godina s intenzivnim snižavanjem tlaka u odnosu na 8,6 na 1000 sa standardnim liječenjem). Međutim, kod intenzivnog liječenja značajno je smanjeno blago kognitivno oštećenje (14,6 u odnosu na 18,3 na 1000 osoba-godina).

Vjerojatno je ovo prvi korak u sprječavanju kognitivnog oštećenja u osoba starijih od 50 godina.