x
x

Dan multiplog mijeloma

  31.03.2022.

Svakog posljednjeg četvrtka u ožujku se obilježava Dan multiplog mijeloma.

Dan multiplog mijeloma
S ovom teškom i neizlječivom bolesti, koja je uz leukemiju i limfom najčešći oblik raka krvi, u Hrvatskoj se bori preko 1300 osoba, uglavnom starije životne dobi.

Iako se multipli mijelom i dalje smatra većinom neizlječivom bolešću, u zadnjih petnaest godina postignut je značajan napredak u rezultatima liječenja u svijetu i u našoj zemlji. U kasnim fazama kliničkih istraživanja je i velik broj novih lijekova koji će značajno vjerojatno još više poboljšati rezultate liječenja mijeloma.

Multipli mijelom (MM) je zloćudna bolest krvotvornog sustava karakterizirana nekontroliranom klonskom proliferacijom plazma stanica u koštanoj srži, ali ponekad i ekstramedularno. To je nakon ne–Hodgkinovih limfoma druga najčešća zloćudna bolest krvotvornog sustava i čini do 8% svih hematoloških zloćudnih bolesti, odnosno oko 1% svih malignih tumora. Učestalost bolesti raste s dobi, medijan dobi pri dijagnozi je oko 69 godina, a nešto je veća učestalost u muškaraca. S obzirom da zdrave, ali i zloćudne plazma stanice izlučuju imunoglobuline, bolest je karakterizirana nalazom monoklonskog imunoglobulina (cijele molekule i/ili samo lakih lanaca) u serumu i urinu.

Djelovanje tumorskih stanica rezultira vrlo raznolikom i kompleksnom kliničkom slikom. Same tumorske stanice indirektno dovode do oštećenja kostiju poticanjem aktivnosti osteoklasta (s razvojem hiperkalcemije, osteolitičkih lezija, osteopenije, patoloških fraktura i boli), supresije normalne hematopoeze (s razvojem anemije, trombocitopenije i imunodeficijencije), a u slučaju ekstramedularne lokalizacije do pritiska na susjedne anatomske strukture. Učinak cirkulirajućeg monoklonskog imunoglobulina najčešće se očituje bubrežnim oštećenjem pa se 20% bolesnika prezentira određenim stupnjem bubrežnog oštećenja kao vodećim simptomom, ali moguć je i razvoj hiperviskoznog sindroma i sekundarne amiloidoze. Mogu se javiti i poremećaji  funkcije čimbenika zgrušavanja, posebice zbog interakcije imunoglobulina s drugim proteinima plazme, što u kombinaciji s trombocitopenijom dovodi do veće sklonosti krvarenju.

Ovogodišnji fokus Međunarodnog dana multiplog mijeloma je na važnosti ranog prepoznavanja i rane dijagnoze ove bolesti te ulozi svakog od dionika u procesu liječenja - od dijagnostičkog procesa, do podrške obitelji i poslodavca.

Svjetska iskustva pokazuju da su ishodi liječenja 50% uspješniji ako se dijagnoza postavi na vrijeme.

S ovom teškom i neizlječivom bolesti, koja je uz leukemiju i limfom najčešći oblik raka krvi, u Hrvatskoj se bori preko 1300 osoba, uglavnom starije životne dobi.

Najmlađoj osobi u Hrvatskoj ta bolest dijagnosticirana je u dobi od 24 godine.

Važnu ulogu u ranom prepoznavanju bolesti imaju liječnici obiteljske medicine kojima se pacijenti najčešće obrate za pomoć pri pojavi prvih simptoma.

Simptome se često ne prepoznaje u ranoj fazi jer često podsjećaju na mnoge druge bolesti.

Najčešći simptomi multiplog mijeloma su oštećenja bubrega, anemija, povišen kalcij koji uzrokuje zbunjenost, mučnine i povraćanje te bolovi u kostima i frakture.

Udruga MijelomCRO je u suradnji s liječnicima izradila "RAKK - Putokaz za ranu dijagnozu multiplog mijeloma", sa smjernicama za pomoć u dijagnozi s naglaskom na četiri ključne značajke važne za rano prepoznavanje bolesti.

Više o multiplom mijelomu

Izvori:

www.plivamed.net

MijelomCRO