x
x

Ljubičasti dan – međunarodni dan potpore oboljelima od epilepsije

  25.03.2021.

U Hrvatskoj se ove godine obilježava zaredom dvanaesti Ljubičasti dan. Tijekom svih ovih godina naglasak je najviše stavljen na edukaciju djece i mladih s ciljem širenja znanja i formiranja ispravnih stavova

Ljubičasti dan – međunarodni dan potpore oboljelima od epilepsije

Hrvatska udruga za epilepsiju kao nositelj, u suradnji s Hrvatskom ligom protiv epilepsije, Referentnim centrom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za epilepsiju, Referentnim centrom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za preoperativnu obradu bolesnika s epilepsijom, Referentnim centrom Ministarstva zdravstva za epilepsije i konvulzivne bolesti razvojne dobi, Hrvatskim društvom za dječju neurologiju HLZ, Hrvatskim društvom za EEG i kliničku neurofiziologiju HLZ, Odjelom za dječju neurologiju Klinike za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice, udrugom Dravet sindrom Hrvatska te pridruženim ERN EpiCARE centrima KBC Zagreb i KBC Sestre Milosrdnice, već tradicionalno organizira obilježavanje Ljubičastog dana 2021. godine – međunarodnog dana podrške osobama s epilepsijom.

Uslijed postojećih epidemioloških uvjeta, zajedno s ostalim organizatorima, potaknuli smo niz javnozdravstvenih aktivnosti tijekom mjeseca ožujka koja će obuhvaćati organiziranje „Online bicikliraj za epilepsiju 2021.!“ – platforme gdje će se moći upisati kilometri pređeni biciklom u znak podrške osobama s epilepsijom, gostovanje u televizijskim emisijama, vidljivost na društvenim mrežama (pod hasthtagom #biciklirajzaepilepsiju i #ljubičastidan) i službenim stranicama. U suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba, dana 26. ožujka ljubičastom bojom osvijetlit će se i Dom hrvatskih likovnih umjetnika – Meštrovićev paviljon – Džamija. Očekuje se osvjetljavanje poznatih građevina u drugim hrvatskim gradovima. Uz navedeno, dana 26. ožujka u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama prikazivat će se edukativni filmovi o Kampiju. Ovi filmovi su namijenjeni za sve uzraste i njima se javnosti pokušavaju približiti osnovni pojmovi vezani uz epilepsiju te su ukupnog trajanja 21 minutu. Filmove su napravili Međunarodna liga protiv epilepsije (ILAE) i Međunarodna udruga za epilepsiju (IBE), a Hrvatska udruga za epilepsiju ih je prilagodila i uz pomoć glumaca sinkronizirala, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba. Filmovi su dostupni na YouTube kanalu Hrvatske udruge za epilepsiju https://www.youtube.com/channel/UCsMrlUm9G9X7kD7QtYj4_Wg.

Pozivamo vas da zajedno ŠIRENJEM ZNANJA O EPILEPSIJI, RUŠIMO PREDRASUDE!

Hrvatska udruga za epilepsiju, epilepsija.hr