x
x

U Hrvatskoj 60 posto populacije ima prekomjernu težinu ili je debelo

  20.03.2018.

U povodu Hrvatskog dana osviještenosti o debljini u ponedjeljak je održana druga konferencija „Hrvatski dan debljine“ koju su organizirali Grad Zagreb, Udruga za prevenciju prekomjerne težine i Zaklada „ Hrvatska kuća srca“. Konferencijom je po prvi puta obilježen Hrvatski dan osviještenosti o debljini, a donio ga je prošle godine Hrvatski sabor na inicijativu Udruge za prevenciju prekomjerne tjelesne težine.

U Hrvatskoj 60 posto populacije ima prekomjernu težinu ili je debelo

Na konferenciji su stručnjaci govorili o važnosti uočavanja uzroka i posljedice debljine, ali i o važnosti psihološke pomoći u rješavanju problema debljine i motiviranja na stvaranje zdravih navika. U sklopu konferencije održana je i radionica psihijatra iz bolnice Sveti Ivan, Hrvoja Handla „Voljeti sebe… iskustvo narcisa” te je predstavljen kalkulator kardiovaskularnog rizika Čuvari srca kojeg je izradila Zaklada Hrvatska kuća srca.

Koliko je poznato Hrvatska je u prvih pet zemalja u Europi po broju stanovnika sa prekomjernom tjelesnom težinom. Pretilost je kod djece u sve većem porastu. Prema istraživanju napravljenom u Zagrebu prekomjernu tjelesnu masu ima 40 posto žena i 42 posto muškaraca, a pretilo je 25 posto žena i 21 posto muškaraca.

S pretilošću je povezano 50 posto kardiovaskularnih bolesti te 90 posto dijabetesa tipa 2.

Više na Zg-magazin