x
x

Svjetski dan osviještenosti o urođenim manama

  07.03.2018.

Svake godine u svijetu se rađa više od 8 milijuna djece s ozbiljnim urođenim, kongenitalnim poremećajem, što podrazumijeva malformaciju organa ili dijelova tijela tijekom razvoja u maternici.

Svjetski dan osviještenosti o urođenim manama

Urođene mane su vodeći uzrok smrti u prvoj godini života (moratalitet – više od 1 od 10 novorođenčadi), a većina djece koja prežive suočava se s teškoćama, odnosno određenim tjelesnim ili mentalnim invaliditetom, što posljedično dovodi do velikog financijskog opterećenja za njihove obitelji, zajednice i države.

Prema podacima iz Hrvatskog registra o osobama s invaliditetom trenutačno je u Republici Hrvatskoj registrirano ukupno 10149 osoba s prirođenim anomalijama i kromosomopatijama, koja ostvaruju određena invalidska prava, od čega je 4834 (48%) osoba ženskog spola te 5315 (52%) osoba muškog spola.

Svjetski dan osviještenosti o urođenim manama obilježava se četvrtu godinu zaredom, 3. ožujka, nastojeći podići svijest o ovom ozbiljnom javnozdravstvenom problemu. Osim podizanja svijesti javnosti o urođenim manama kao uzroku morbiditeta i smrtnosti djece, zagovara se i njihov veći nadzor, prevencija, skrb i znanstvena istraživanja, kao i razvijanje nacionalnih planova za provedbu učinkovitih intervencija prevencije i regulacije.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, ww.hzjz.hr