x
x

Medicinska naklada: Kad srce zaboli

  07.02.2018.

Izdavačka kuća Medicinska naklada poziva Vas na predstavljanje knjige Kad srce zaboli priručnik za bolesnike ( i one koji to ne žele postati), autora Nenada Lakušića koje će se održati u četvrtak 15. veljače. 2018. godine u 19:30 sati u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske toplice.

Medicinska naklada: Kad srce zaboli

Knjigu će predstaviti recenzenti: prof. dr. sc. Anton Šmalcelj, prof. dr. sc. Ivo Darko Gabrić, autori: prof. dr. sc. Nenad Lakušić, Gordana Kamenečki Puclin, mr. spe. klinički psiholog, u ime Medicinske naklade Anđa Raič, prof. i moderatorica prim. dr. sc. Borka Pezo Nikolić.

Iz recenzija

Ovdje je riječ o pravom priručniku koji donosi detaljne smjernice o liječenju šećerne bolesti, pretilosti, povišenih masnoća i sl., kao i bolesti koje redovito prate takva stanja (hipertenzija, ateroskleroza, srčani infarkt, moždani udar i dr.). Uz izvrsne edukacijske tekstove utemeljene na dugogodišnjem iskustvu u radu s bolesnicima, kao i na korištenju relevantne  stručne literature, autor razmatra cijeli niz tema od preventive i najčešćih hitnih stanja do izabranih internističkih i endokrinoloških poglavlja, ne ustručavajući se  zaviriti ni u zone alternative i psihosomatike, kao i u propitivanje sve češće pojave lukrativnog pristupa u struci i urušavanja etičkih načela s posljedičnim gubitkom povjerenja u nju. Knjiga je pisana razumljivo i jasno, stilom primjerenim širokoj čitalačkoj publici, zanimljiva je i lako se čita; vjerujem da će dobro doći svima onima koji žele potpuniju informaciju o mogućnostima zaštite i poboljšanja svoga zdravlja.

prof. dr. sc. Mate Sučić

 

Po svome sadržaju, volumenu i pristupu obradi tema, ova knjiga predstavlja jedinstveno, izvorno djelo, namijenjeno u prvom redu bolesnicima s nekom od kroničnih bolesti poput dijabetesa, pretilosti, hipertenzije, hiperlipidemija i sl., kao i širem čitateljskom krugu u svrhu zdravstvenog prosvjećivanja, a po svojim stručno-edukacijskim tekstovima zasigurno bi mogla biti od koristi i  pružateljima medicinskih usluga kao dobar podsjetnik. Uz seriozan pristup obradi tema, knjiga je pisana razumljivo i jasno, stilom primjerenim širokoj čitalačkoj publici i po svemu, s obzirom na postavljene ciljeve i populaciju kojoj se obraća, ne može  joj se osporiti opravdanost  i prikladnost, tim više što takve vrste edukativnog materijala u praksi nikada nema u dovoljnoj mjeri. Uvjeren sam da zavrjeđuje neko istaknuto mjesto u kućnoj knjižnici svake obitelji.

prim. dr. sc. Miro Šeremet

Uvodnik

Već cijelo desetljeće planiram napisati ovoj priručnik koji mi se „nalazi i vrti u glavi“, međutim, dijelom zbog inercije, a dijelom zbog svakodnevnih obveza na poslu, do toga nije došlo prije.

Zašto je potreban ovaj priručnik za laike i pacijente kad već postoji obilje podataka i sličnih tekstova i priručnika? Razloga je više. Od 1995. godine, od kada radim u Rehabilitacijskom centru u Krapinskim Toplicama, nebrojeno puta sam u radu s pacijentima bio svjedokom potrebe za ovakvim tekstom. Kroz praksu sam shvatio da unatoč dostupnosti informacija, bolesnici vrlo često prođu akutnu fazu srčanog udara ili velike srčane operacije a da ne znaju osnovne činjenice o svojoj bolesti, koja je bila osnova i svrha operacije i slično, te da žude za tim informacijama! U „mojoj“ bolnici kao dio rehabilitacijskog procesa educiramo bolesnike kroz setove predavanja. Odjek tih predavanja među pacijentima je uvijek odličan uz gotovo svaki puta neizbježno pitanje: „Imate li to sve što ste nam pričali i u obliku pisane informacije?“,“ rado bismo to još čitali, proučavali i podijelili s najbližima“!

Prednost i posebnost ovog priručnika jest, osim sažimanja dvodesetljetnog iskustva u radu s različitim kardiološkim bolesnicima, ta da sam se zajedno sa svojim suradnicama trudio napisati tekst krajnje jednostavno, laicima prihvatljivim i razumljivim jezikom. U priručniku se nalazi mnoštvo informacija i ilustracija vezanih za srčano-žilne bolesti, od njihove definicije i učestalosti, čimbenika rizika za njihov razvoj, znakova bolesti, dijagnostičkih metoda, načina sprječavanja nastanka bolesti te njihova liječenja. Ponuđeni su barem načelni odgovori na većinu pitanja na koja kao kardiolog odgovaram u svakodnevnom radu. S druge strane, kako je u današnje moderno vrijeme dostupnost internetskih informacija nepregledna, ali često neprovjerena i zbunjujuća, ovaj priručnik nudi na jednom mjestu brojne informacije koje su relevantne i potvrđene kroz kliničku praksu.

Kolegica prof. prim. dr. sc. Jasna Čerkez Habek iscrpno je opisala suvremene smjernice i preporuke vezane uz pravilnu i zdravu prehranu za cjeloživotnu prevenciju srčano-žilnih bolesti.

Prof. prim. dr. sc. Darija Mahović Lakušić suvereno je dala pregled osobitosti cerebrovaskularnih bolesti, prevencije i načina liječenja moždanog udara te bolesti karotidnih arterija.

Moja višegodišnja bliska suradnica, psihologinja Gordana Kamenečki Puclin, mr. spec., napisala je važno poglavlje vezano uz psihološke aspekte srčano-žilnih bolesti jer je poznato da više stanja iz domene psihologa / psihijatra često dovodi do razvoja srčano-žilnih bolesti. Također, bolesnici sa srčanim infarktom ili operirani kardiološki bolesnici imaju različite psihogene tegobe koje ih ograničuju te im značajno narušavaju kvalitetu života uz nepovoljne učinke na dugoročno preživljenje.

Zahvaljujem kolegama i prijateljima, Branimiru Poljaku, ft. tehničaru, i Ivici Brliću, ing. med. radiol., na pomoći prilikom grafičke opreme priručnika.

Na kraju, a što je najvažnije, nadam se da će zainteresirani čitatelji imati koristi od ovog priručnika i da će barem dio savjeta i preporuka primijeniti u svom životu.

Svaka dobronamjerna kritika i preporuka za nadopunu priručnika za neka potencijalna nova izdanja su dobrodošli.

Krapinske Toplice, 2017. godine                                                         

Nenad Lakušić