x
x

Testovi za otkrivanje strabizma u djece uzrasta od 1 do 6 godina u zajednici

  06.02.2018.

Cilj ovog Cochraneovog sustavnog pregleda literature bio je saznati kolika je pouzdanost različitih testova za otkrivanje strabizma u djece uzrasta od 1 do 6 godina u zajednici, odnosno izvan bolnice. Ti se testovi najčešće provode u zajednici i koriste ih zdravstveni radnici koji nisu očni specijalisti.

Testovi za otkrivanje strabizma u djece uzrasta od 1 do 6 godina u zajednici

Dosadašnje spoznaje 
Strabizam nastaje kada oči nisu usklađene. Može doći do smanjenja vida i oči ne mogu djelovati zajedno kako treba, uključujući 3D vid. Postoje brojni različiti testovi za izravnu provjeru strabizma, merenjem neusklađenosti; ili neizravno, merenjem razine vida u svakom oku posebno (vidna oštrina); ili mjerenjem 3D vida (stereo vid). Nije poznato koji od ovih testova je najpouzdaniji u prepoznavanju djece koja imaju strabizam.

Rezultati i zaključak 
Samo jedna studija koja ispunjava kriterije uključenja je analizirana u ovom pregledu literature. U toj studiji se koristila vrsta kamere koja meri refrakcijske greške i odstupanja (engl. photoscreener). Nakon probira, svoj djeci je ponuđen pregled specijalista za očne bolesti koji je trebao potvrditi koja djeca pate od strabizma. Uređaj je bio vrlo precizan u prepoznavanju djece bez strabizma (veoma specifičan uređaj) ali nije pri prepoznavanju djece sa strabizmom (niska osjetljivost uređaja).

Kako je samo jedna studija uključena u ovaj pregled, nije moguće zaključiti koji dijagnostički test je najtočniji za provjeru strabizma. Nove studije su neophodne kako bi se odredio odgovor na postavljeno pitanje. Međutim, u nova istraživanja treba uključiti vrlo veliki broj djece kako bi mogli imati statistički značajne zaključke.

Datum pretraživanja literature 
Cochrane istraživači su tražili studije koje su objavljene do 5. Siječanaj 2017.

Bilješka o prijevodu: 

Hrvatski Cochrane
Preveo: Sava Konstantinović 
Ovaj sažetak je preveden u okviru volonterskog projekta prevođenja Cochrane sažetaka. Uključite se u projekt i pomozite nam u prevođenju brojnih preostalih Cochrane sažetaka koji su još uvijek dostupni samo na engleskom jeziku. Kontakt cochrane_croatia@mefst.hr