x
x

Muzej Nikola Tesla: TEHNIKA I ZDRAVLJE – Medicinska tehnika kroz povijest

  18.12.2017.

Povodom obljetnice proslave 100 godine medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Tehnički muzej Nikola Tesla je pripremio izložbu: “TEHNIKA I ZDRAVLJE – Medicinska tehnika kroz povijest”

Muzej Nikola Tesla: TEHNIKA I ZDRAVLJE  – Medicinska tehnika kroz povijest

Izložbu će otvoriti dekan prof. dr .sc. Marijan Klarica u ponedjeljak, 18. prosinca 2017. u 13 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb. Pozivamo sve zainteresirane da svojim dolaskom uveličaju otvorenje.

 

Izložba predstavlja dio fundusa Tehničkog muzeja Nikola Tesla – građu iz zbirke Medicinska tehnika. Zbirka je formirana 1999. godine i trenutno broji oko 500 predmeta vezanih za različite grane medicine: kliničku biokemiju i laboratorijsku medicinu, nuklearnu medicinu, ginekologiju, kardiologiju, hematologiju i onkologiju, kirurgiju, farmakologiju, otorinolaringologiju i druge. Predmeti uglavnom datiraju iz 19. i 20. stoljeća. Muzej prikuplja predmete iz područja medicinske tehnike već desetljećima, a ova izložba prilika je da dio njih bude predstavljen javnosti. Iako je dio građe izložen u stalnom postavu Muzeja, većinom je riječ o građi koja se brižno čuva u muzejskim depoima.

 

Tehnika u medicini obuhvaća sredstva za rad, alate, strojeve, mehanizaciju, aparate te znanja, vještine i umijeća koji su potrebni za njihovu upotrebu. Muzej skuplja i predstavlja građu s područja medicine ponajprije iz perspektive muzeja znanosti i tehnike. Pri prikupljanju građe, uvažavajući činjenicu da je relativno mali broj prikupljenih predmeta proizveden u Hrvatskoj, češće je zastupljen kriterij njihove uporabe na teritoriju Hrvatske. Važni kriteriji također su cjelovitost predmeta te njegova izvornost.

 

Važan činilac tehnologije u medicini jest otkriće X-zraka njemačkog fizičara Wilhelma Röentgena 1895. godine, koje su omogućile pogled duboko unutar tijela.

 

To je ujedno promijenilo način na koji liječnici dijagnosticiraju i liječe bolesti. Od tada se, zbog primjene najnovijih dostignuća znanstvenog i tehnološkog razvoja, medicinska struka razvija fascinantno brzo. Dijagnostika postaje učinkovitija i uspješnija, a liječenje brojnih bolesti koje su nekad bile neizlječive uspješnije i kraće.

 

Upotreba složenih kompjutoriziranih strojeva od sredine 20. stoljeća jedna je od najvažnijih tehnoloških promjena u medicini, što dovodi do brojnih specijalizacija i razvoja pojedinih grana medicine.

 

Razvoj tehnologije u proteklih sto godina, ne samo u medicini već i u svim segmentima života, munjevito je napredovao, tako da je tehnologija koja se upotrebljavala "do jučer" već zastarjela.

Detaljnije o  izložbi 

Središnja proslava 100. godišnjice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održana je 17. 12. 2017. godine u KD Vatroslava Lisinskog.

Velikani Medicinskog fakulteta