x
x

Moždani udar – epidemija koja nam prijeti

  04.12.2017.

Europska alijansa za moždani udar (Stroke Alliance for Europe- SAFE) organizira godišnju radnu konferenciju u Zagrebu, od 6. do 8. prosinca 2017. Godine. Ovom događaju sudjelovat će preko sto delegata iz više od 30 europskih zemalja. Na konferenciji će biti riječi o postojećim i budućim projektima, sa zajedničkim ciljem da se smanji broj novih moždanih udara u Europi, a osobama koje su preživjele moždani udar i njihovim obiteljima omogući bolji život s posljedicama ove bolesti.

Moždani udar – epidemija koja nam prijeti

SAFE je pokrenuo projekt „Stroke Support Organisation Faculty Tool- SSOFT“, i trenutno je u toku izrada online platforme za edukaciju udruga i pojedinaca, na temu moždanoga udara i lobiranja za poboljšanje uvjeta prevencije, liječenja, skrbi i života nakon moždanog udara. 

Godine 2017. dovršen je najveći SAFE-ov projekt odnosno istraživanje „Teret moždanog udara u Europi“ (The Burden of Stroke in Europe Report) u čemu je sudjelovala i Hrvatska.

„Iako je broj smrtnih slučajeva izazvanih moždanim udarom u Europi u padu već 20 godina, moždani udar je „katastrofa“ odnosno epidemija koja se upravo događa i napreduje, jer je sve više osoba koje prežive akutni moždani udar, ali i onih koji ostaju s trajnim invaliditetom“ – naglašeno je u ovom izvješću.

Istraživanje „Teret moždanog udara“, koje je provedeno u suradnji s King's College iz Londona također pokazuje na šokantne nejednakosti između i unutar država na cijelom putu od liječenja do oporavka od moždanog udara, ali i da su njega i rehabilitacija nakon moždanog udara zanemareni u svih 35 europskih zemalja koje su sudjelovale u istraživanju. Što se tiče zemalja Srednje i Istočne Europe koje su sudjelovale u istraživanju, incidencija, prevalencija i mortalitet su dva do tri puta više u odnosu na zemlje Zapadne Europe.

Temeljem ovog istraživanja u sljedećih 20 godina očekuje se porast broja novih moždanih udara za 34% odnosno povećanje broja osoba koje prežive moždani udar za 25%.


HRVATSKO DRUŠTVO ZA PREVENCIJU MOŽDANOG UDARA (HDPMU)
Hrvatsko Društvo za prevenciju moždanog udara (HDPMU) osnovano je 1997. godine sa zadaćom da temeljem najnovijih spoznaja u medicinskoj znanosti spriječi nastanak moždanog udara kod ugroženih osoba, te da isto tako unaprijedi dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju osoba oboljelih od moždanog udara.

Izvor: www.safestroke.eu i www.mozdaniudar.hr