x
x

Epidemija hepatitisa A u europskim zemljama

  26.10.2017.

Tijekom razdoblja od siječnja do kolovoza 2017. godine u 19 zemalja EU/EEA (Austrija, Belgija, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Latvija, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Portugal, Slovenija, Španjolska, Švedska, Engleska i Wales) je prijavljeno ukupno 11. 212 laboratorijski potvrđenih slučajeva hepatitisa A, što temeljem podataka prijava zaraznih bolesti pristiglih u Europski centar za prevenciju i suzbijanje bolesti (ECDC) predstavlja četverostruki porast u odnosu na prosječan godišnji broj prijava (2 594) za razdoblje od 2012. do 2015. godine (2016. godina je isključena jer je aktualna epidemija tada već krenula). Oboljelo je u prosjeku 4,3 puta više muškaraca od žena, dok se udio oboljelih muškaraca posljednjih mjeseci smanjuje.

Epidemija hepatitisa A u europskim zemljama
U Hrvatskoj je od početka 2017. godine zabilježeno 25 oboljelih od hepatitisa A, od čega je 60 % (15) muškaraca i 40 % (10) žena.

Od početka lipnja 2016. godine kad je započela epidemija do kraja rujna 2017. godine u 20 država EU/EEA je prijavljeno 2 873 oboljelih od hepatitisa A za koje je laboratorijski potvrđeno da su epidemijski povezani (ista sekvenca genoma jednog od tri podtipa). Među oboljelima za koje je poznat podatak o spolu (njih gotovo 90 posto ili 2 582) je 9,3 puta više muškaraca nego žena. Među oboljelima za koje postoji podatak o spolnoj orijentaciji, 76 % (738/970) čine muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima (MSM), što ukazuje da je MSM populacija u većem riziku za zarazu hepatitisom A.

U svrhu dobivanja podataka za što učinkovitiju intervenciju prevencije, ECDC je zatražio od zemalja EU/EEA da prijave događaje koji mogu govoriti u prilog širenju epidemije i na druge skupine u populaciji. U Belgiji, Francuskoj i Njemačkoj je prijavljeno šest grupiranja bolesti koje se prenose hranom s po 15-tak oboljelih podudarnih sa sojem virusa izoliranih u epidemiji hepatitisa A ove godine. Kao rezultat širenja ove epidemije zabilježen je povećan broj oboljelih žena, djece i starijih osoba, uz usporedno i nadalje prisutno bilježenje zaraze u muškaraca. Slovačka je tijekom 2017. godine do sada prijavila 13 epidemija hepatitisa A među pripadnicima manjinskih skupina kao što je romska populacija, bez dokaza da se radi o jednom od tri epidemijska soja virusa zbog nedostatka podataka o sekvenciranju uzročnika. Češka i Grčka su jedine zemlje u kojima je zabilježen povećan broj oboljelih od hepatitisa A s podjednakim brojem oboljelih muškaraca i žena. U Grčkoj i Italiji su zabilježena grupiranja oboljelih kod kojih je moguća povezanost s konzumacijom morskih plodova, no nedostaju podaci o sekvenciranju uzročnika da bi se mogli povezati sa sojevima uzročnika aktualne epidemije.

U Hrvatskoj je od početka 2017. godine zabilježeno 25 oboljelih od hepatitisa A, od čega je 60 % (15) muškaraca i 40 % (10) žena.

Svi navedeni podaci ukazuju na epidemiju koja još uvijek traje i na činjenicu da se u budućnosti može očekivati još oboljelih od hepatitisa A u Europi i u Hrvatskoj.