x
x

Dan bez automobila, 22. 9.

  19.09.2017.

Županijsko povjerenstvo Hrvatske liječničke komore Splitsko – dalmatinske županije i njezini partneri: Županija, Grad Split, Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ, Županijska liga protiv raka - Split, Crveni križ i Alumni udruga Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija, pozivaju vas, povodom Svjetskog i Europskog dana bez automobila, na javnozdravstvenu manifestaciju „Dišpetom do zdravlja“ koja će se u petak, 22. rujna, održati u Splitu.

Dan bez automobila, 22. 9.

Poput brojnih europskih i svjetskih gradova koji obilježavaju Dan bez automobila na različite načine, i grad Split se kroz javnozdravstvene aktivnosti na Bačvicama i Marjanu priključuje globalnom trendu smanjenja korištenja automobila u gradovima, a sve s ciljem jačanja i podizanja svijesti građana o zdravlju, kvaliteti života i dobrobiti za okoliš. Županijsko povjerenstvo HLK-a u Splitu poziva sve zainteresirane građane da se priključe ovoj akciji kako bi pokazali da vode računa o svom zdravlju, te o zdravlju grada u kojem žive.

Jutarnji program počinje na plaži Bačvice gdje će od 9 do 10 sati svi posjetitelji moći sudjelovati u fitnes treningu pod vodstvom licencirane fitnes instruktorice.

Poslijepodnevni dio programa nastavlja se od 17 do 19 sati u Park šumi Marjan gdje su svi pozvani da šetnjom, trčanjem, rolanjem, vožnjom bicikla, skejta ili drugim aktivnostima, ali bez motornog pogona, prođu put od sjevernih Marjanskih vrata do Bena.

Prvih 200 posjetitelja koji stignu na cilj bit će nagrađeni prigodnim majicama.

Središnji dio programa održat će se na okretištu autobusa na Benama gdje će se dijeliti voda i zdravi zalogajčići, mjeriti krvni tlak i glukoza u krvi, određivati krvne grupe, te dijeliti zdravstveni savjeti i edukativno-zdravstveni materijali.

Cilj svih aktivnosti je ukazati na pozitivan učinak što rjeđeg korištenja automobila kao prijevoznog sredstva, a češće bicikla, javnog prijevoza ili najbolje – hodanja. Na taj način pomažemo očuvanju okoliša, ali i preveniramo bolesti sjedilačkog načina života.