x
x

Žuta knjižica - Međunarodna potvrda o cijepljenju

  29.08.2017.

Prema Međunarodnim zdravstvenim propisima (engl. International Health Regulations, IHR 2005) Svjetske zdravstvene organizacije, osobe koje putuju u određena područja dužne su imati Međunarodnu potvrdu o cijepljenju kao jednom od važnih načina kontrole prekograničnog unosa i širenja određenih zaraznih bolesti.

Žuta knjižica - Međunarodna potvrda o cijepljenju

Pravilno ispunjena i od nadležnih javnozdravstvenih ustanova ovjerena potvrda je međunarodno priznati dokument kojeg osoba mora imati sa sobom, jednako kao i putovnicu, kako bi mogla ući u  neke države.

Zaštita zdravlja na putovanju u inozemstvo - cijepljenje i savjetovanje

Svako putovanje ima određene zdravstvene rizike. Zaštita zdravlja na putovanju započinje još tijekom planiranja putovanja pa je poželjno da se osoba koja namjerava putovati pravovremeno raspita o potencijalnim zdravstvenim rizicima i načinima kako ih smanjiti ili ukloniti. Preporučuje se najmanje 4-6 tjedana prije odlaska na putovanje obaviti savjetovanje u putničkoj ambulanti, tijekom kojeg će liječnik procijeniti vrste rizika kojim osoba može biti izložena. Čuvanje zdravlja na putovanju uključuje pridržavanje liječničkih savjeta o izbjegavanju rizika i cijepljenje protiv pojedinih zaraznih bolesti.

  • Obavezna cijepljenja prema međunarodnim i našim propisima: protiv žute groznice i meningokoknog meningitisa.
  • Cijepljenje prema epidemiološkoj indikaciji ili zahtjevu poslodavca.
  • Cijepljenje uz izdavanje certifikata za dokumente (viza i sl.).
  • Savjetovanje o preventivnom uzimanju lijekova protiv malarije.
  • Savjetovanje o zaštiti zdravlja na putovanju.
  • Izdavanje međunarodne potvrde o cijepljenju (tzv. žuta knjižica), ili druge potvrde prema međunarodnim propisima.

Upute za čuvanje zdravlja na putovanju (pdf)