x
x

Neiskorišteni opioidi nakon operacije predstavljaju opasnost

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  08.08.2017.

Pacijenti često ne popiju sve tablete propisanog opioidnog analgetika nakon operacije, a samo mali dio ih odlaže na ispravan način, govori pregledni članak objavljen u časopisu JAMA Surgery.

Neiskorišteni opioidi nakon operacije predstavljaju opasnost

Važan dio medikacije za postoperacijsku bol su opioidni analgetici, no neiskorištene tablete mogu se iskoristiti u nemedicinske svrhe te pridonijeti razvoju ovisnost, ozljeda i smrti povezanih s opioidima.

Istraživači su proučavali rezultate šest studija u kojima je praćeno ukupno 810 pacijenata nakon 7 različitih tipova operacija. U tim studijama 67-92% pacijenata imalo je neiskorištenih opiodinih analgetika nakon operacije. Uglavnom su ih prestali koristiti zbog adekvatne kontrole boli, a 16-29% imalo je nuspojave koje su bile razlog prekida trošenja. Većina pacijenata nije čuvala opioide u zaključanom spremniku, niti su namjeravali odložiti ih na ispravan način.

Kombinacija neiskorištenih tableta, loših uvjeta čuvanja i neodlaganja predstavlja opasnost i povećava mogućnost za nemedicnisko korištenje opioida.