x
x

Treba li HZZO ponovo uvesti u državnu riznicu?

  12.07.2017.

Hrvatska liječnička komora izražava zabrinutost najavom ponovnog uvođenja HZZO-a u državnu riznicu. Apeliramo na državnu vlast da odustane od te namjere te da se počne odgovorno i u skladu sa zakonskim rješenjima odnositi prema zdravstvenom sustavu i zdravstvenim potrebama građana Republike Hrvatske.

Treba li HZZO ponovo uvesti u državnu riznicu?

Djelovanje HZZO-a izvan državne riznice pruža mogućnost sveobuhvatnog konsolidiranja financijskog poslovanja u zdravstvenom sustavu. Ono omogućava bolju i potpuniju kontrolu svih novčanih tijekova, objektivnije sagledavanje cjelokupnog financijskog poslovanja te pravovremenije i efikasnije reagiranje u cilju postizanja financijske održivosti sustava.

HLK naglašava da najveći dio duga u zdravstvu predstavlja zapravo dug države prema zdravstvenom osiguravatelju nastao zbog neplaćanja onih usluga koje je država obavezna plaćati iz općih poreza. Namjenski prikupljen „zdravstveni novac“ treba se isključivo plasirati u zdravstveni sustav, jer će se sustav u protivnom urušiti što će građanima onemogućiti dobivanje kvalitetne i pravovremene zdravstvene usluge.