x
x

EpiPenovi učinkoviti i nakon isteka roka trajanja?

  Klara Čičić, dr. med.

  28.06.2017.

Analizirani injektori adrenalina, poznatiji kao EpiPenovi, zadržali su najmanje 80% učinkovitosti čak i 50 mjeseci nakon isteka roka trajanja, objavljeno je u časopisu Annals of Internal Medicine.

EpiPenovi učinkoviti i nakon isteka roka trajanja?

Od 56 do 61% EpiPenova sadržavalo je minimalno 90% naznačene doze adrenalina, a svi ispitivani uređaji sadržavali su minimalno 80% naznačene doze, i to 50 mjeseci nakon isteka roka trajanja.

Autori studije ispitali su potentnost djelatne tvari u 40 autoinjektora od 1 do 50 mjeseci nakon isteka roka trajanja. Trenutno dostupni antoinjektori adrenalina imaju maksimalni rok trajanja od 18 mjeseci.

S obzirom na visoku cijenu autoinjektora, često se postavlja pitanje mora li se uređaj koji je i dalje pun sadržaja zaista baciti nakon godinu dana? Dakako da je uređaj nakon isteka roka trajanja svakako potrebno zamijeniti novim, no sudeći prema ovoj studiji, možemo reći pacijentima da ukoliko dožive anafilaksiju, a imaju samo uređaj kojemu je istekao rok trajanja – mogu ga iskoristiti, ma koliko bio star, jer postoji vjerojatnost da i dalje ima značajnu količinu djelatne tvari.