x
x

Zatvaranjem otvorenog foramena ovale smanjuje se rizik ponavljanja moždanog udar

  Klara Čičić, dr. med.

  31.05.2017.

Dvije nove studije ukazuju na smanjenje rizika za ponavljanje moždanog udara zatvaranjem otvorenog foramena ovale, a predstavljene su na trećoj konferenciji Europske organizacije za moždani udar (European Stroke Organisation Conference).

Zatvaranjem otvorenog foramena ovale smanjuje se rizik ponavljanja moždanog udar

U studijama su sudjelovali pacijenti koji su preboljeli moždani udar, a sumnja se da imaju otvoreni foramen ovale kao uzrok moždanom udaru. Predstavljene studije pokazale su smanjenje relativnog rizika od ponavljanja moždanog udara za 77% u osoba podvrgnutih zahvatu zatvaranja foramena ovale. Broj osoba koje je potrebno ovim postupkom liječiti da bi se spriječio jedan moždani udar je samo 28 u dvije godine. Smanjenje petogodišnjeg apsolutnog rizika za ponavljanje moždanog udara je 4.9% u pacijenata koji su podvrgnuti zahvatu.

Zatvaranje foramena ovale u pacijenata koji su preboljeli moždani udar nepoznatog uzroka već je godinama predmet debate među neurolozima i kardiolozima. Ove studije vjerojatno će imati utjecaj na promjenu kliničke prakse.

Jedna od četiri osobe ima permanentno otvorenu interatrijsku pregradu bez ikakvih posljedica na zdravlje. No, uz rizične čimbenike otvorena pregrada omogućava putovanje ugruška iz desnog u lijevi atrij i zatim u mozak.