x
x

Shizofrenija skraćuje očekivani životni vijek

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  02.05.2017.

Nekoliko studija i meta-analiza pokazalo je da je mortalitet viši u skupini oboljelih od shizofrenije nego u općoj populaciji.

Shizofrenija skraćuje očekivani životni vijek

Kako bi se istražio mortalitet oboljelih od shizofrenije, napravljeno je više sustavnih pregleda i meta-analiza temeljenih na više od 100 studija. U tim studijama promatran je mortalitet u usporedbi s općom populacijom. U meta-analizi objavljenoj u časopisu The Lancet promatran je očekivani životni vijek i skraćenje života u godinama, s obzirom na spol, geografsku lokaciju, komorbiditete, ostale faktore rizika i utjecaj pristranosti u studijama.

Obuhvaćene studije imale su sudionike sa svih nastanjenih kontinenata osim iz Južne Amerike, a bilo ih je ukupno 247.603.  Shizofrenija je povezana s prosječno 14,5 godina kraćim životom. Prosječni očekivani životni vijek iznosi 64,7 godina, a kraći je kod muškaraca (59,9 godina) nego kod žena (67,6 godina). Najkraći očekivani životni vijek imaju Azijati i Afrikanci oboljeli od shizofrenije, a najdulji je u Australiji i Sjevernoj Americi.

Rezultati ove meta-analize pokazuju da je shizofrenija povezana sa skraćenjem života i nema dokaza o smanjenju tog utjecaja tijekom vremena. To govori o važnosti razvoja i implementacije mjera koje će smanjiti mortalitet povezan sa shizofrenijom.