x
x

Svjetski dan Parkinsonove bolesti 2023.

  11.04.2023.

Udruga „Parkinson i mi“ osnovana je 2010. godine s ciljem unapređenja života oboljelih od Parkinsonove bolesti te okuplja više od četiri stotine bolesnika koji kroz edukaciju, terapiju, savjetovanje i povezivanje s različitim stručnjacima uče kako se lakše nositi s ovom bolešću u svakodnevnom životu te kako pomoći drugim oboljelima.

Svjetski dan Parkinsonove bolesti 2023.

Procjenjuje se da u svijetu od Parkinsonove bolesti boluje oko 7 milijuna  ljudi. Učestalost obolijevanja je češća nakon 60. godine života. Ovaj će se veliki javnozdravstveni problem povećavati zbog starenja populacije i produženja životnog vijeka stoga je iznimno važno raditi na podizanju svijesti i znanja o uzrocima, simptomima i mogućnostima liječenja ovog važnog javnozdravstvenog problema.

Pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, u suorganizaciji udruge „Parkinson i mi“ i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom obilježit će se Svjetski dan Parkinsonove bolesti, 11. travnja 2023. godine, u vremenu od 11.00 do 13.00 sati na Trgu Petra Preradovića.

Na štandu će se građanima dijeliti informativne brošure, propagandni materijal i crveni tulipani koji su simbol borbe protiv Parkinsonove bolesti. Istovremeno će plesni studio Fredi  zaplesati tango, a Hrvatski stolnoteniski savez pozvat će građane na igranje stolnog tenisa, koji pomaže u aktivnom nošenju s bolesti. Također, akciji će se pridružiti Akademija likovnih umjetnosti s art radionicom za nošenje s Parkinsonovom bolesti.

S početkom u 13.00 sati održat će se i predavanja o Parkinsonovoj bolesti u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića:

Novosti u Parkinsonovoj bolesti
prof. prim. dr. sc. Vladimira Vuletić

Rezultati genetskog istraživanja oboljelih od Parkinsonove bolesti u Hrvatskoj – GIOPARK HRZZ projekt
Valentino Rački, dr. med.

Dubinska mozgovna stimulacija kod Parkinsonove bolesti
prof. dr. sc. Darko Chudy

Govor kod Parkinsonove bolesti
prof. dr. sc. Katarina Pavičić Dokoza

Moj život s Parkinsonom – predstavljanje Dnevnika Hrvoja Kovačića
Udruga Parkinson i mi

Klinika za psihijatriju Vrapče