x
x

Svjetski dan tuberkuloze

  24.03.2021.

Premda se prije sto godina vjerovalo da će se primjenom cjepiva tuberkuloza iskorijeniti, danas je ona nažalost najčešći uzročnik smrti među svim zaraznim bolestima. Stoga je važno podignuti svijest o važnosti ove bolesti, a dan kada se u medijima najviše o njoj govori je Svjetski dan tuberkuloze, koji se svake godine obilježava 24. ožujka.

Svjetski dan tuberkuloze

Naime, tog je datuma 1882. godine liječnik Robert Koch iznenadio ondašnju znanstvenu zajednicu objavivši da je otkrio uzročnik tuberkuloze, bakteriju Mycobacterium tuberculosis. Međunarodna unija za borbu protiv tuberkuloze i drugih plućnih bolesti predložila je na stotu obljetnicu tog događaja da se taj datum i službeno proglasi Svjetskim danom tuberkuloze pa se on 24. ožujka obilježava u čitavom svijetu kako bi se skrenula pažnja na značaj ove zarazne bolesti.

Uve godine se Svjetski dan tuberkuloze obilježava pod motom "Da! Možemo zaustaviti tuberkulozu!".

Cilj je pobuditi nadu i potaknuti državna vodstva na veća ulaganja, brže prihvaćanje novih preporuka SZO-a, usvajanje inovacija, ubrzano djelovanje i multisektorsku suradnju u borbi protiv epidemije tuberkuloze.

U središtu pozornosti Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze bit će poticanje zemalja da ubrzaju napredak u iskorjenju ove bolasti a oči UN-ovog sastanka na visokoj razini o tuberkulozi 2023. godine.

Izvor informacija: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr