x
x

Smanjenje unosa alkohola utječe na krvni tlak

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  07.03.2017.

Dobro je poznata činjenica da česta konzumacija alkohola povećava rizik za hipertenziju, no malo je poznato o tome kako smanjenje unosa alkohola utječe na krvni tlak.

Smanjenje unosa alkohola utječe na krvni tlak

Hipertenzija pogađa više od milijardu ljudi u svijetu, a broj oboljelih je u stalnom porastu. Upravo su hipertenzija i konzumacija alkohola među najbitnijim čimbenicima koji povećavaju rizik za kronične bolesti.

Meta analiza obuhvatila je 36 studija s ukupno 2865 sudionika u kojima se ispitivao utjecaj smanjenja konzumacije alkohola na vrijednost krvnog tlaka. Pronađeno je da smanjenje konzumacije alkohola kod osoba koje piju do 2 alkoholna pića dnevno nema utjecaj na krvni tlak, no kod osoba koje piju više od 2 pića dnevno redukcija unosa alkohola je dovela do sniženja krvnog tlaka. Najveće smanjenje sistoličkog i dijastoličkog tlaka bilo je kod osoba koje su pile više od 6 pića dnevno, a koje su smanjile konzumaciju za pola. Rezultati nisu prikazani s obzirom na spol.

Smanjenje unosa alkohola s obzirom na dozu dovodi do snižavanja krvnog tlaka. Ta činjenica trebala bi potaknuti zdravstvene profesionalce na intervenciju kod osoba koje konzumiraju više od 2 alkoholna pića dnevno jer se na taj način smanjuje rizik za buduće kronične bolesti.