x
x

Više magnezija u prehrani smanjuje rizik za kardiovaskularne bolesti i dijabetes

  Klara Čičić, dr. med.

  17.01.2017.

Povećan unos magnezija mogao bi pomoći smanjenju rizika od moždanog udara, zatajenja srca, dijabetesa tipa 2 te smanjiti mortalitet svih uzroka, pokazala je metaanaliza objavljena u časopisu BMC Medicine.

Više magnezija u prehrani smanjuje rizik za kardiovaskularne bolesti i dijabetes

Veći unos magnezija povezan je s 10% manjim rizikm od koronarne bolesti (RR 0.90; 95% CI 0.80–0.99). Također, za svakih dodatnih 100 mg magnezija na dan, rizik moždanog udara smanjuje se za 7%, a srčanog zatajenja za 22%. Značajno se smanjuje i rizik za dijabetes tipa 2. Unos magnezija nije povezan s povećanim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Kineski znanstvenici analizirali su 40 studija na preko milijun ispitanika iz devet zemalja te usporedili njihove ishode i unos magnezija.

Magnezij je element uključen u metabolizam glukoze, sintezu proteina i nukleinskih kiselina te rad mnogih enzima. Svakodnevno ga gubimo kroz feces, urin i znoj te je dostatan unos putem hrane neophodan. Hipomagnezemija, definirana kao koncentracija magnezija u serumu < 0,74 mmol/L je relativno česta, s prevalencijom u općoj populaciji 2,5 do 15%. Hrana bogata magnezijem uključuje punozrnate žitarice, zeleno povrće i orašaste plodove.