x
x

Omega-3 masne kiseline potiču metabolizam smeđeg masnog tkiva

  09.01.2017.

Omega-3 masne kiseline mogu stimulirati aktivaciju smeđeg i bež masnog tkiva, a takvo istraživanje moglo bi potaknuti razvoj novih oblika liječenja pretilosti i drugih bolesti metabolizma.

Omega-3 masne kiseline potiču metabolizam smeđeg masnog tkiva

U novom istraživanju, provedenom na laboratorijskim životinjama, znanstvenici su otkrili da omega-3 masne kiseline potiču aktivaciju smeđeg i bež masnog tkiva uz pomoć posebnog receptora (GRP120) koji omogućuje otpuštanje hormona jetre FGF21 (faktor rasta fibroblasta 21). Ovaj hormon ima ulogu u regulaciji lipida, glukoze i metabolizma pa je k tome pogodan za interakciju s omega-3 masnim kiselinama. 

Glavna funkcija smeđeg masnog tkiva je sagorijevanje kalorija i zagrijavanje tijela uz pomoć masti (termogeneza). Istraživanje je pokazalo da omega-3 masne kiseline omogućuju adaptivnu termogenezu smeđeg masnog tkiva sisavaca, a riječ je o bitnom mehanizmu koji pomaže organizmu da se prilagodi na hladnu okolinu. Na glodavcima je dokazano da smeđe masno tkivo stvara toplinu i štiti od pretilosti kroz potrošnju energije. 

Međutim, nedavno je istraživanje pokazalo da smeđe masno tkivo može djelovati i kao endokrini organ te izlučivati faktore koji aktiviraju metabolizam masti i ugljikohidrata. Najpoznatiji od njih su FGF21, neuregulin 4 i interleukin-6. Ove molekule imaju pozitivan efekt na metabolizam i iz tog razloga mogu nam poslužiti u novim oblicima liječenja pretilosti i bolesti metabolizma. 
Daljnja bi istraživanja mogla pokazati nove pozitivne učinke na bolesti metabolizma te liječenja pretilosti i dijabetesa tipa 2. 

Izvor: Nature Communications

www.hina.hr