x
x

Vitamin D smanjuje učestalost teških astmatskih napadaja

  Paula Bakalović, mag. pharm.

  05.11.2016.

Prema novom Cochrane sustavnom pregledu, suplementacija vitaminom D uz uobičajenu terapiju za astmu smanjuje rizik od teških astmatskih napadaja i potrebu za sistemskim kortikosteroidima, te smanjuje učestalost egzacerbacija koje zahtijevaju korištenje zdravstvene skrbi.

Vitamin D smanjuje učestalost teških astmatskih napadaja

Poznato je da su niske razine vitamina D u krvi povezane s povećanim rizikom za astmatski napadaj u djece i odraslih koji boluju od astme. Cochrane suradnici su proveli meta-analizu dvostruko-slijepih randomiziranih placebom kontroliranih ispitivanja u trajanju od minimalno 3 mjeseca, kako bi procijenili utjecaj suplementacije vitaminom D na kontrolu simptoma astme. U meta analizu je uključeno sedam ispitivanja u kojima je sudjelovalo više od 400 djece i dva ispitivanja s više od 600 odraslih, koja su trajala od 4 do 12 mjeseci. Ispitanici su većinom imali  blagu do umjereno tešku astmu.

Prema rezultatima, uzimanje vitamina D uz standardnu terapiju smanjilo je rizik za barem jedan težak napadaj astme zbog kojeg bi se pacijent trebao uputiti na odjel hitne medicinske pomoći, hospitalizirati ili oboje (omjer izgleda 0.39, 95% CI 0.19 do 0.78; 963 ispitanika; 7 studija; visoko-kvalitetni dokazi). U jednog od 27 pacijenata, suplementacijom vitaminom D izbjeglo se korištenje zdravstvene skrbi. Također, uzimanje vitamina D smanjilo je učestalost egzacerbacija koje zahtijevaju liječenje sistemskim kortikosteroidima (omjer stopa 0.63, 95% CI 0.45 do 0.88; 680 ispitanika; 3 studije; visoko-kvalitetni dokazi). Pri suplementaciji vitaminom D u ispitanika nisu zabilježene nikakve nuspojave. Ipak, važno je napomenuti kako učinka na plućnu funkciju i svakodnevne simptome astme ispitivane Asthma Control Test-om gotovo da i nije bilo.

Obzirom da su u ovim studijama sudjelovali samo ispitanici s blagom do umjereno teškom astmom, potrebno je provesti daljnja ispitivanja kako bi se utvrdilo ima li koristi od suplementacije vitaminom D u djece i odraslih koji boluju od teškog oblika astme. Osim toga, autori ističu da je potrebno provjeriti pomaže li vitamin D u smanjenju teških napadaja svim pacijentima ili samo onima s niskom razinom vitamina D u krvi, prije no što se izrade konkretne kliničke preporuke.