x
x

IVF ne povećava rizik od karcinoma dojke

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  14.11.2016.

Cilj istraživanja bio je ispitati nosi li in vitro oplodnja (engl. in vitro fertilization, IVF) rizik za karcinom dojke, a rezultati su objavljeni u časopisu JAMA.

IVF ne povećava rizik od karcinoma dojke

Ispitivana skupina u OMEGA studiji uključivala je gotovo 19 200 žena koje su započele IVF između 1983. i 1995. godine (IVF grupa) te 5 950 žena koje su bile podvrgnute drugim metodama liječenja neplodnosti u istom vremenskom razdoblju (ne-IVF grupa) iz svih IVF klinika u Nizozemskoj, a 96% ispitanica je ponovo kontaktirano i praćeno u prosincu 2013. Glavni ishod nastavka istraživanja bio je ispitati incidenciju invazivnih i in situ karcinoma dojke kod žena koje su prolazile tretmane liječenja neplodnosti. Rizik za karcinom dojke u IVF grupi bio je uspoređen s rizikom u općoj populaciji i ne-IVF grupi.

Rezultati su pokazali da nakon prosječnog praćenja u razdoblju od 21 godine, incidencija karcinoma dojke kod žena koje su prošle kroz IVF nije bila statistički značajno različita od incidencije kod žena koje su imale druge vrste liječenja neplodnosti, ni incidencije u općoj populaciji. U dobi od 55 godina, kumulativna incidencija karcinoma dojke za žene iz IVF i ne-IVF grupa bila je oko 3%.

Prema rezultatima ovog istraživanja, pacijentice koje se odluče za neku od metoda liječenja neplodnosti ne bi trebale strahovati od povećanog rizika za karcinom dojke zbog stimulacije ovarija.