x
x

Krema za zaštitu od sunca i fizičke zapreke u sprječavanju karcinoma kože

  31.07.2016.

Zaštita od sunca, uključujući zaštitne kreme za sunčanje za sprječavanje karcinoma bazalnih i pločastih stanica kože (bazocelularni i planocelularni karcinom) - Cochraneov pregled.

Krema za zaštitu od sunca i fizičke zapreke u sprječavanju karcinoma kože
Nisu pronađeni dokazi o djelotvornosti svakodnevne uporabe zaštitne kreme za sprječavanje bazocelularnog ili planocelularnog karcinoma u usporedbi s povremenim korištenjem kreme. Pouzdanost tih dokaza je niska, što znači da buduće studije na tu temu mogu promijeniti taj rezultat.

Što je cilj ovog pregleda?

Cilj ovog Cochrane sustavnog pregleda literature bio je istražiti može li korištenje lokalnih krema za zaštitu od sunca i fizičke zapreke (kao što je odjeća koja štiti kožu od sunca, šeširi, naočale za sunce i aktivno traženje hlada u vanjskom prostoru) u usporedbi s nikakvim mjerama zaštite protiv sunca spriječiti razvoj karcinoma bazalnih stanica kože (bazocelularni karcinom) i karcinoma pločastih stanica kože (planocelularni karcinom) u djece i odraslih.

Što je istraženo u ovom pregledu literature?

Bazocelularni i planocelularni karcinomi su najčešći karcinomi kože. Glavni rizik za njihov nastanak je ultraljubičasto zračenje, koje je dio sunčevog svjetla. Sprječavanje tih karcinoma vrlo je važna mjera. Stoga je važno procijeniti djelotvornost mjera za prevenciju tih karcinoma u općoj populaciji. U ovom Cochrane sustavnom pregledu analizirana je uporaba lokalnih krema za zaštitu od sunca, metode fizičke zapreke (kao što je odjeća koja štiti od sunca, šeširi, sunčane naočale i aktivno traženje hlada u vanjskom prostoru) u usporedbi s nikakvim specifičnim zaštitnim mjerama, a sve s ciljem sprječavanja nastanka bazocelularnog i planocelularnog karcinoma kože u djece i odraslih.

Pretražena je medicinska literatura objavljena do svibnja 2016. Traženi su isključivo randomizirani kontrolirani pokusi koji su ispitali preventivne mjere. Pronađena je samo jedna studija koja je odgovarala kriterijima uključenja. Ta je studija usporedila dnevnu primjenu kreme za zaštitu od sunca (s ili bez beta-karotena, koji je preteča vitamina A) u usporedbi s povremenom uporabom takve kreme (s ili bez beta-karotena) u općoj populaciji, bez ograničenja prema dobi i spolu. Studija je provedena u Australiji i u njoj je sudjelovalo 1621 ispitanika, od kojiih je 55% bilo svijetle kože. Ispitanici su praćeni 4,5 godine i tijekom tog razdoblja se analizirala pojava novih slučajeva bazocelularnog i planocelularnog karcinoma temeljem histopatološke procjene (metoda analize karcinomskih stanica pod mikroskopom).

Koji su glavni rezultati pregleda literature?

Nije utvrđena razlika među skupinama u broju osoba koje su razvile bazocelularni ili planocelularni karcinom kroz analizirano razdoblje. Stoga se čini da nema razlike ako se krema za zaštitu od sunca nanosi svakodnevno ili povremeno.

Ključne poruke

Uključena je samo jedna studija, u kojoj je analizirano korištenje zaštitene kreme, tako da nije bilo moguće analizirati djelotvornost drugih preventivnih mjera za zaštitu od sunca.

Nisu pronađene studije koje su ispitale druge vrste preventivnih mjera.

Nisu pronađeni dokazi o djelotvornosti svakodnevne uporabe zaštitne kreme za sprječavanje bazocelularnog ili planocelularnog karcinoma u usporedbi s povremenim korištenjem kreme. Pouzdanost tih dokaza je niska, što znači da buduće studije na tu temu mogu promijeniti taj rezultat.

Nuspojave korištenja zaštitne kreme za sunce koja sadrži ili ne sadrži beta-karoten uključuju malen broj slučajeva kontaktne alergije i nadražaja (iritacije) kože.

Koliko su ažurni ovi dokazi?

Ovaj pregled uključuje studije objavljene do svibnja 2016.

Bilješka o prijevodu: 

Hrvatski Cochrane
Prevela: Livia Puljak
Ovaj sažetak preveden je u okviru volonterskog projekta prevođenja Cochrane sažetaka. Uključite se u projekt i pomozite nam u prevođenju brojnih preostalih Cochrane sažetaka koji su još uvijek dostupni samo na engleskom jeziku. Kontakt: cochrane_croatia@mefst.hr