x
x

Edukacija roditelja uspješan način za prevenciju pretilosti dojenčeta

  Paula Bakalović, mag. pharm.

  24.08.2016.

Dodatna edukacija roditelja od najranije dobi djetetova života smanjuje ubrzani porast tjelesne težine tijekom prvih 6 mjeseci života i prekomjernu težinu u dobi od jedne godine, objavljeno je u časopisu JAMA Pediatrics.

Edukacija roditelja uspješan način za prevenciju pretilosti dojenčeta

Unatoč tome što je poznato da je ubrzano dobivanje na težini u dojenčadi povezano s rizikom od prekomjerne tjelesne težine kasnije u životu, dosad je istražen samo mali broj intervencija za sprječavanje ubrzanog porasta težine i smanjenje rizika od pretilosti.

Prema novom istraživanju u koje je bilo uključeno gotovo 300 parova majki i dojenčadi, dodatni savjeti i edukacija o hranjenju, spavanju, aktivnom igranju, emocijama i bilježenju rasta djeteta pokazali su se učinkovitim u prevenciji ubrzanog porasta težine tijekom prvih 6 mjeseci života i smanjenju učestalosti prekomjerne tjelesne težine djece u dobi od jedne godine (5,5% prema 12,7%). Učinak sporijeg dobivanja na tjelesnoj težini u interventnoj skupini opažen je neovisno o načinu hranjenja djeteta (pretežno dojenje ili dječje formule).

Zaključno, rezultati ovog istraživanja potvrđuju da intervencije u ranom razdoblju djetetova života mogu imati pozitivne učinke na rast djeteta i njegovo dobivanje na tjelesnoj težini. Autori poručuju da će nastaviti pratiti dojenčad kako bi istražiti dugotrajne učinke ove intervencije na indeks tjelesne mase (ITM) u trećoj godini života i kasnije.