x
x

Medicinska naklada: Rana intervencija kod psihotičnih poremećaja

  13.04.2018.

Rana intervencija u psihijatriji je sveobuhvatan terapijski pristup koji zagovara sustavnu ranu primjenu svih raspoloživih i učinkovitih terapijskih metoda u početnoj fazi psihotičnih poremećaja u svrhu postizanja i održavanja kompletne remisije i cjelovitog kliničkog i socijalnog oporavka.

Medicinska naklada: Rana intervencija kod psihotičnih poremećaja

Ova je knjiga nastala kao rezultat desetogodišnjeg provođenja projekta RIPEPP i rada cijelog terapijskog tima, a na osnovi prikupljenog znanja i pozitivnih iskustava u preventivnom radu s pacjentima oboljelima od prvih epizoda psihotičnih poremećaja. Podijeljena je u četiri tematski unutar sebe koherentne cjeline. Prve dvije, pod naslovom Koncept i dosadašnje spoznaje i istraživanja te Terapijske intervencije u ranoj fazi psihoze sadržavaju opće teorijske spoznaje i istraživanja kao i svjetska iskustva u primjeni koncepta rane intervencije kod prvih epizoda psihotičnih poremećaja. Treća tematska cjelina (Re)organizacija psihijatrijskih službi za liječenje prvih epizoda psihotičnih poremećaja donosi primjere organizacije i modifikacije psihijatrijskih službi za pružanje pravodobne odgovarajuće skrbi za tu populaciju pacijenata u europskim zemljama, a uključuje i poglavlje o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenim programima u Republici Hrvatskoj. Četvrto poglavlje obuhvaća opis Programa rane intervencije kod psihotičnih poremećaja RIPEPP u psihijatrijskoj bolnici „Sveti Ivan“, povijest njegova nastanka i uklopljenost u razvijenu tradiciju grupnog psihoterapijskog pristupa za ovu kategoriju pacijenata u RH: teorijski okvir i praktičnu organizaciju rada, iskustva desetogodišnjeg provođenja programa te uloga medicinske sestre/tehničara u radu s pacijentima u ranoj fazi psihoze.

Knjiga je namijenjena studentima medicine dodiplomskog i poslijediplomskog studija, specijalizantima psihijatrije, psihijatrima, liječnicima opće medicine, djelatnicima u području javnog zdravstva, socijalnim radnicima, psiholozima i svima zainteresiranima za ovu tematiku.

doc. prim. dr. sc. Branka Restek Petrović dr. med.

doc. prim. dr. sc.  Igor Filipčić,  dr. med. i suradnici