x
x

Matične stanice iz krvi pupkovine u liječenju atopijskog dermatitisa

  Paula Bakalović, mag. pharm.

  19.07.2016.

Subkutana injekcija ljudskih matičnih stanica iz krvi pupkovine pokazala se uspješnom u liječenju atopijskog dermatitisa, objavljeno je u časopisu Stem Cells.

Matične stanice iz krvi pupkovine u liječenju atopijskog dermatitisa

Atopijski dermatitis kronična je i recidivirajuća kožna bolest praćena svrbežom, kserozama i ekcemima. U patogenezi atopijskog dermatitisa prisutan je upalni proces karakteriziran kombinacijom genetskih, imunoloških i okolišnih čimbenika. Pogađa do 20% dječje populacije i 3-10% osoba odrasle životne dobi. Upravo zbog visoke prevalencije i ograničenih mogućnosti liječenja, atopijski dermatitis postao je veliki javnozdravstveni problem.

Liječenje atopijskog dermatitisa je kompleksno te je ograničene učinkovitosti i često praćeno nizom nuspojava. U prekliničkim ispitivanjima, mezenhimalne matične stanice pokazale su se učinkovitima u liječenju atopijskog dermatitisa. Međutim, sigurnost i učinkovitost u kliničkim studijama dosad nije bila potvrđena.

Kako bi ispitali sigurnost i učinkovitost mezenhimalnih matičnih stanica iz krvi pupkovine, korejski autori proveli su istraživanje na 34 odrasle osobe koje pate od umjerenog do teškog oblika atopijskog dermatitisa, s čestim recidivima i nedovoljno kontroliranim simptomima pri primjeni topičkih kortikosteroida ili sistemskih imunosupresiva. Pacijenti su randomizirani u dvije skupine, od kojih je jedna subkutano primala nisku dozu (2,5 x 107), a druga visoku dozu (5,0 x 107) matičnih stanica.

Subkutana primjena matičnih stanica rezultirala je poboljšanjem simptoma ovisnim o dozi već nakon jednog tretmana. Koristeći EASI alat (engl. Eczema Area and Severity Index), u 55% pacijenata tretiranih visokim dozama primijećeno je 50%-tno poboljšanje. Aplikacija niskih doza dovela je do kratkotrajnih poboljšanja tj. smanjenja EASI skora, dok su visoke doze pružale kontinuirani terapijski učinak do kraja praćenja (12 tjedana). Prema SCORAD alatu (engl. Severity Scoring for Atopic Dermatitis), u pacijenata tretiranih visokim dozama intenzitet je smanjen za 51%, svrbež za 58%, a insomnija za 65%. Također, serumske koncentracije IgE i broj eozinofila u krvi uspješno su regulirani ovim tretmanom. Tijekom istraživanja nije zabilježen niti jedan ozbiljni neželjeni događaj.

Autori ističu da je ovo prvi izvještaj o značajnom poboljšanju simptoma atopijskog dermatitisa uslijed tretmana staničnim terapeuticima, te da bi matične stanice iz krvi pupkovine zbog svojih multifunkcionalnih učinaka na različite tipove stanica imunosnog sustava mogle imati značajnu prednost u liječenju atopijskog dermatitisa pred drugim potencijalnim lijekovima, primjerice monoklonskim antitijelima.