x
x

Atrijalna fibrilacija predstavlja veći rizik za žene nego za muškarace

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  24.06.2016.

Atrijalna fibrilacija (AF) je vodeći uzrok kardiovaskularnih bolesti u svijetu, a iako je povezana s povećanim rizikom za moždani udar i smrtni ishod i kod žena i kod muškaraca, prema podatcima dobivenim iz nedavnih istraživanja, rizik nije jednak kod oba spola.

Atrijalna fibrilacija predstavlja veći rizik za žene nego za muškarace

Kako bi se utvrdila povezanost između atrijske fibrilacije i kardiovaskularne bolesti i smrti kod žena i kod muškaraca, provedena je meta analiza kohortnih studija u kojima je to istraživano. Izabrane su studije sa najmanje 50 ispitanika sa i 50 bez atrijske fibrilacije, a koje su istraživale povezanost AF i smrtnosti iz svih uzroka, kardivaskularne smrtnosti, moždanog udara, srčane smrti i nefatalnog infarkta miokarda te zatajenja srca, specifično prema spolovima. Konačno su analizirani podatci iz 30 studija s više od 4 milijuna ispitanika. Rezultati su pokazali da je AF povezana s većim rizikom za smrtnost iz svih uzroka kod žena (omjer relativnog rizika kod žena u odnosu na muškarce 1,12, uz 95%-tni interval pouzdanosti 1,07-1,17) i značajno većim rizikom za moždani udar (1,99; 1,44-2,60), srčanu smrt i nefatalni infarkt miokarda (1,55; 1,15-2,08) i zatajenje srca (1,16; 1,07-1,27).

Sukladno rezultatima ovog istraživanja, kliničari bi trebali razmotriti podrobniju obradu i liječenje rizičnih faktora kod žena s atrijskom fibrilacijom s obzirom na to da je kod njih rizik za smrt i kardiovaskularne bolesti veći. Također, AHA (engl. The American Heart Association) je nedavno predložila razvoj specifične ljestvice rizika za moždani udar kod žena budući da su neki od rizičnih faktora prisutni samo kod žena, a drugi imaju veću prevalenciju kod žena nego kod muškaraca, čemu ovo istraživanje govori u prilog.