x
x

Nove smjernice za liječenje šećerne bolesti kod pretilih pacijenata

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  20.06.2016.

Metaboličke operacije predložene su kao novi oblik liječenja za ŠBT2 i preporučene prema novim internacionalnim smjernicama koje su definirane na 2. Diabetes Surgery Summit-u (DSS-II) i prihvaćene od strane 45 profesionalnih medicinskih i kirurških udruženja.

Nove smjernice za liječenje šećerne bolesti kod pretilih pacijenata

Operacije gastrointestinalnog sustava, uključujući parcijalnu gastrektomiju i barijatrijske operacije dovode do značajnog i trajnog napretka u liječenju šećerne bolesti tipa 2. S obzirom na veličinu i brzinu utjecaja GI operacije na hiperglikemiju, uz eksperimentalne dokaze da promjene u anatomiji GIT slične onima u nekim barijatrijskim operacijama direktno utječu na homeostazu glukoze, GI operacije predložene su kao novi oblik liječenja za ŠBT2 i preporučene prema novim internacionalnim smjernicama koje su definirane na 2. Diabetes Surgery Summit-u (DSS-II) i prihvaćene od strane 45 profesionalnih medicinskih i kirurških udruženja.

Smjernice preporučuju da se pacijenti s indeksom tjelesne mase (ITM) od 40 ili više i dijagnozom ŠBT2 i oni s ITM 35-39,9 i lošom kontrolom razine glukoze, unatoč promjenama životnog stila, podvrgnu metaboličkoj operaciji.

Operacija bi također trebala biti razmotrena kao opcija kod pacijenata s BMI 30-34,9 s neadekvatnom kontrolom razine glukoze unatoč primjeni oralnih ili injekcijskih lijekova, uključujući inzulin. Za pacijente azijskog porijekla, prag ITM-a trebao bi biti smanjen na 2,5 kg/kvadratnom metru.

U usporedbi s prethodnim smjernicama za barijatrijske operacije koje obuhvaćaju samo prag ITMa kako bi se izabrali kandidati za operaciju, DSS-II preporuke uključuju uporabu parametara povezanih sa šećernom bolesti kako bi se bolje prepoznali klinički slučajevi u kojima je kirurški oblik liječenja prioritet.