x
x

Acetilsalicilna kiselina smanjuje rizik od moždanog udara

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  25.05.2016.

Kratkotrajna korist uzimanja acetilsalicilne kiseline nakon tranzitorne ishemijske atake i ishemijskog moždanog udara nije bila dovoljno prepoznata, sudeći prema rezultatima istraživanja objavljenog u časopisu Lancet.

Acetilsalicilna kiselina smanjuje rizik od moždanog udara
Autori smatraju da bi trebalo educirati javnost kako bi pacijenti koji ne mogu u vrlo kratkom roku dobiti liječničku pomoć (npr. žive u ruralnim sredinama) mogli sami uzeti acetilsalicilnu kiselinu nakon što iskuse dotad nepoznate neurološke simptome.

Acetilsalicilna kiselina preporučena je za sekundarnu prevenciju nakon trazitorne ishemijske atake (TIA) ili ishemijskog moždanog udara na osnovi istraživanja koja su pokazala 13%-tno smanjenje dugoročnog rizika za ponavljanje moždanog udara. No, rizik za veliki moždani udar je vrlo visok prvih par dana nakon TIA ili manjeg ishemijskog moždanog udara te su opservacijske studije pokazale značajno veću dobrobit rane terapije lijekovima u akutnoj fazi nego dugotrajna istraživanja. Cilj nedavno provedenog istraživanja bio je utvrditi kolika je stvarno kratkoročna korist od rane primjene acetilsalicilne kiseline u ovakvim slučajevima.

Istraživači su analizirali podatke iz 12 kliničkih ispitivanja obuhvaćajući gotovo 16.000 pacijenata s TIA ili ishemijskim moždanim udarom koji se uzimali acetilsalicilnu kiselinu ili placebo (tj. nisu uzimali acetilsalicilnu kiselinu). Do 12 tjedana od TIA ili manjeg moždanog udara, acetilsalicilna kiselina bila je povezana sa 74% manjim rizikom od invalidnosti ili fatalnog moždanog udara u usporedbi s kontrolama. Rizik u prva dva tjedna bio je smanjen za 93%.

Zaključak je istraživanja da je nužno što prije dati acetilsalicilnu kiselinu pacijentima kod kojih se sumnja na TIA ili manji moždani udar. Autori smatraju da bi trebalo educirati javnost kako bi pacijenti koji ne mogu u vrlo kratkom roku dobiti liječničku pomoć (npr. žive u ruralnim sredinama) mogli sami uzeti acetilsalicilnu kiselinu nakon što iskuse dotad nepoznate neurološke simptome.

VEZANI SADRŽAJ > <