x
x

Neumjereni unos šećera sličan je „pravim“ ovisnostima

  10.05.2016.

U novom istraživanju, objavljenom u časopisu PLOS ONE, na životinjskom modelu je primijećeno da bi se lijekovi koji se koriste za rješavanje ovisnosti o nikotinu, mogli koristiti i kod ovisnosti o šećeru. Tako se zapravo pokazalo da je ovisnost o duhanskom dimu vrlo slična onoj o slatkišima i zaslađenim pićima.

Neumjereni unos šećera sličan je „pravim“ ovisnostima
U sklopu uravnotežene prehrane općenito bi se trebalo paziti na umjeren unos slatke hrane i pića, bez obzira na njihov stvaran sadržaj šećera.

Inače, kronični visoki unos šećera smatra se vrlo nepoželjnim zbog izravnog utjecaja na povećanje tjelesne mase, a poznato je da utječe na putove „nagrade“ u mozgu na način da tijekom vremena smanjuje osjećaj zadovoljstva nakon konzumacije. Zbog toga pojedinci s vremenom konzumiraju sve više šećera kako bi osjetili istu razinu osjećaja „nagrade“. 

Zanimljivo, spomenuto istraživanje poklopilo se s još jednim, objavljenim u časopisu Frontiers in Behavioral Neuroscience, u kojem je zamijećeno da je neumjereni unos šećera povezan s neurološkim i psihološkim posljedicama koje mogu utjecati na raspoloženje i motivaciju. U ovom istraživanju ovisnost o šećeru uspoređena je s ovisnosti o nikotinu i alkoholu, a autori su napomenuli da sličan učinak vjerojatno imaju i umjetna sladila. Dakle, u sklopu uravnotežene prehrane općenito bi se trebalo paziti na umjeren unos slatke hrane i pića, bez obzira na njihov stvaran sadržaj šećera. 

Ovo područje potrebno je još detaljnije istražiti, no čini se da bi se lijekovi i metode koje se koriste kod liječenja drugih ovisnosti, mogli koristiti i u borbi protiv pretilosti.